Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca
29.4.2018. u 17:25 | Komentari: 1
Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca
Robotička olimpijada FIRST Global

Članovi robotičkog tima Centra za edukaciju, robotiku, inovacije i tehnologiju, ujedno i učenici Druge gimnazije Mostar, ostvarili su pravo učešća na robotičkoj olimpijadi “First Global Challenge” pod palicom svoga profesora Anesa Hadžiomerovića koja će se održati u Meksiko Sitiju od 13. do 19. avgusta ove godine. Međutim, njihov odlazak je upitan, s obzirom na to da ova škola nema neophodna sredstva za putovanje.



“First Global Challenge” je olimpijada iz robotike koja se održava s ciljem podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema.

Prošle godine na takmičenju koje je održano u Vašingtonu učestvovalo je 169 zemalja, a predani rad robotičkog tima Druge gimnazije iz Mostara rezultirao je time da ove godine jedini u Bosni i Hercegovini dobiju poziv na to takmičenje svjetskog ranga.

“Način na koji ćemo se predstaviti je taj da će sve škole, odnosno zemlje-takmičari, dobiti isti robotički kit gdje će moći samo te komponente koristiti za sklapanje robota i na taj način se svim učesnicima daju jednake šanse da se mogu takmičiti sa drugim zemljama”, objašnjava profesor i mentor robotičkog tima Druge gimnazije Anes Hadžiomerović.
 
Članice robotičkog tima Asja Kuko i Lejla Marić kažu kako je ovo takmičenje izuzetno važno, kako za njiihovu robotičku grupu i školu, tako i za cjelokupnu BiH. Nadaju se da će uspjeti otići na takmičenje u Meksiku.

Irfan Marić član je ovog malog, ali vrijednog tima već dvije godine. Isitiče kako je robotika izuzetno važna za vrijeme u kojem trenutno živimo i otkriva svoje početke na tom polju.
 
“Uzor mi je prije svega bio brat. Kada sam tek upisao ovu školu, u prvom razredu vidio sam da se mnogi učenici bave robotikom, onda sam odlučio i ja, želja me je povukla za tim i zavolio sam robotiku”, priča Marić.

Ovaj tim se prošle godine takmičio i na 11. Međunarodnom takmičenju u Konji u Turskoj, gdje su ostvarili visoko 17. mjesto, u konkurenciji 3250 učesnika i profesora iz 15 zemalja.
 
Ukoliko odu u Meksiko Siti ponovo se nadaju dobrom uspjehu, međutim, samo za registraciju tamo im je potrebno 3000 dolara. Osim toga, tu su i troškovi vize, kao i džeparac za takmičare.
 
“Smještaj bez hrane bio bi 450 dolara, avionske karte po osobi 1.200 dolara, ali i naglasio bih da nam je naša konzulica izašla u susret i da će nam dati svoju kuću na raspolaganje, tri obroka dnevno i sve ostalo”, objašnjava mentor tima Anes Hadžiomerović.
 
U maju ove godine, učenici mostarske Druge gimnazije odlaze i na 12. Međunarodno takmičenje iz robotike u Sivasu u Turskoj. Odlazak na olimpijadu u Meksiko Siti, međutim, ipak im je najveća želja. Ako uspiju, poručili su, ponosno bi nosili zastavu Bosne i Hercegovine.
 
Da nisu samo dobri iz robotike, daje u prilog i Kantonalno takmičenje iz infotmatike koje je održano 21.4.2018.goine na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, gdje su učenici Druge gimnazije Mostar odveli svoju školu na prvo mjesto u ukupnom poretku. Takmičili su se u tri katergorije i to: osnove IT-a, programiranje u C++, Web dizajn HTML/CSS. 
 
U kategoriji programiranja u C++ odvojili su prvo, drugo i treće mjesto, a u kategoriji web dizajna HTML/CSS drugo mjesto. 
 
Želimo im puno sreće u daljem radu i apelujemo svim institucijama da pomogu našim mladim robotičaima da odu na robotičku olimpijadu, gdje bi kako kažu s ponosom mahali zastavom Bosne i Hercegovine.
 
Pratite njihov rad i na FACEBOOK stranici Team Bosnia and Herzegovina - FIRST Global 2018.
 
(goBiH.ba/bhrt)

 





Članak nije moguće komentarisati.

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano