Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca
29.4.2018. u 17:25 | Komentari: 1
Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca
Robotička olimpijada FIRST Global

Članovi prvog robotičkog tima, učenici Druge gimnazije Mostar, ostvarili su pravo učešća na robotičkoj olimpijadi “First Global Challenge” pod palicom svoga profesora Anesa Hadžiomerovića koja će se održati u Meksiko Sitiju od 13. do 19. avgusta ove godine. Međutim, njihov odlazak je upitan, s obzirom na to da ova škola nema neophodna sredstva za putovanje.“First Global Challenge” je olimpijada iz robotike koja se održava s ciljem podsticanja mladih da na inovativan način dođu do rješenja globalnih problema.

Prošle godine na takmičenju koje je održano u Vašingtonu učestvovalo je 169 zemalja, a predani rad robotičkog tima Druge gimnazije iz Mostara rezultirao je time da ove godine jedini u Bosni i Hercegovini dobiju poziv na to takmičenje svjetskog ranga.

“Način na koji ćemo se predstaviti je taj da će sve škole, odnosno zemlje-takmičari, dobiti isti robotički kit gdje će moći samo te komponente koristiti za sklapanje robota i na taj način se svim učesnicima daju jednake šanse da se mogu takmičiti sa drugim zemljama”, objašnjava profesor i mentor robotičkog tima Druge gimnazije Anes Hadžiomerović.
 
Članice robotičkog tima Asja Kuko i Lejla Marić kažu kako je ovo takmičenje izuzetno važno, kako za njiihovu robotičku grupu i školu, tako i za cjelokupnu BiH. Nadaju se da će uspjeti otići na takmičenje u Meksiku.

Irfan Marić član je ovog malog, ali vrijednog tima već dvije godine. Isitiče kako je robotika izuzetno važna za vrijeme u kojem trenutno živimo i otkriva svoje početke na tom polju.
 
“Uzor mi je prije svega bio brat. Kada sam tek upisao ovu školu, u prvom razredu vidio sam da se mnogi učenici bave robotikom, onda sam odlučio i ja, želja me je povukla za tim i zavolio sam robotiku”, priča Marić.

Ovaj tim se prošle godine takmičio i na 11. Međunarodnom takmičenju u Konji u Turskoj, gdje su ostvarili visoko 17. mjesto, u konkurenciji 3250 učesnika i profesora iz 15 zemalja.
 
Ukoliko odu u Meksiko Siti ponovo se nadaju dobrom uspjehu, međutim, samo za registraciju tamo im je potrebno 3000 dolara. Osim toga, tu su i troškovi vize, kao i džeparac za takmičare.
 
“Smještaj bez hrane bio bi 450 dolara, avionske karte po osobi 1.200 dolara, ali i naglasio bih da nam je naša konzulica izašla u susret i da će nam dati svoju kuću na raspolaganje, tri obroka dnevno i sve ostalo”, objašnjava mentor tima Anes Hadžiomerović.
 
U maju ove godine, učenici mostarske Druge gimnazije odlaze i na 12. Međunarodno takmičenje iz robotike u Sivasu u Turskoj. Odlazak na olimpijadu u Meksiko Siti, međutim, ipak im je najveća želja. Ako uspiju, poručili su, ponosno bi nosili zastavu Bosne i Hercegovine.
 
Da nisu samo dobri iz robotike, daje u prilog i Kantonalno takmičenje iz infotmatike koje je održano 21.4.2018.goine na Fakultetu informacijskih tehnologija u Mostaru, gdje su učenici Druge gimnazije Mostar odveli svoju školu na prvo mjesto u ukupnom poretku. Takmičili su se u tri katergorije i to: osnove IT-a, programiranje u C++, Web dizajn HTML/CSS. 
 
U kategoriji programiranja u C++ odvojili su prvo, drugo i treće mjesto, a u kategoriji web dizajna HTML/CSS drugo mjesto. 
 
Želimo im puno sreće u daljem radu i apelujemo svim institucijama da pomogu našim mladim robotičaima da odu na robotičku olimpijadu, gdje bi kako kažu s ponosom mahali zastavom Bosne i Hercegovine.
 
Pratite njihov rad i na FACEBOOK stranici Team Bosnia and Herzegovina - FIRST Global 2018.
 
(goBiH.ba/bhrt)

 

Članak nije moguće komentarisati.

Najnovije

  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


  • Na listi National Geographica: Mostar kao simbol pomirenja i suživota


  • Naši iseljenici u Norveškoj mogu zadržati državljanstvo BiH u određenim uvjetima


  • Makarević: Uspješna integracija bh. dijaspore u Norveškoj


Najčitanije

Komentarisano