Predsjedavajući Edin Mušić sastao se sa ambasadorom Wigemarkom
27.10.2016. u 8:56 | Komentari: 0
Predsjedavajući Edin Mušić sastao se sa ambasadorom Wigemarkom
Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (BiH) Edin Mušić, danas se sastao sa šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Lars-Gunnar Wigemarkom u zgradi Delegacije EU u Sarajevu.

Predsjedavajući Mušić je informisao ambasadora Wigemarka o provedbi Akcionog plana Federacije BiH za realizaciju Reformske agende za BiH za period 2015 – 2018. godina, iz ugla Predstavničkog doma federalnog Parlamenta. Naglašeno je da nakon precizne analize dinamičnog plana rada Parlamenta, do sada ne postoji ništa upitno sa aspekta vitalnih funkcija za Federaciju, kao ni u provođenju dinamike usvajanja zakona i mjera, a koje se odnose na Reformsku agendu od strane ovog zakonodavnog tijela.
 
U smislu povoljne dugoročne fiskalne stabilnosti Federacije, ocjenjeno je pozitivnim što je došlo do usvajanja Odluke o prihvatanju aranžmana sa MMF-om, a što sa sobom nosi i donošenje mjera definisanih u Pismu namjere.
 
Tokom sastanka razgovarano je i o Zakonu o penzijskom i invalidskom (PiO) osiguranju, koji je reformski zakon, a koji se posljednjih dana često pominje u javnosti, da navodno još od februara čeka u parlamentarnoj proceduri. Istaknuto je da je u maju ovaj Dom usvojio nacrt Zakona sa zaključkom da se provede javna rasprava u roku od 60 dana, nakon čega je Vlada Federacije BiH Prijedlog zakona dostavila Parlamentu na razmatranje i usvajanje sredinom septembra ove godine.
 
Sagovornici su se također dotakli i zabrinjavajućeg kontinuiteta posljednjih odluka Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS), među kojima su i odluke o referendumu i dodjeli priznanja presuđenim ratnim zločincima, gdje je Mušić istakao marginalnu ulogu Vijeća naroda u tom entitetu, odnosno asimetručno uređenje u odnosu na Federaciju BiH.
 
„Gledano iz ugla opšte društvenog interesa, osjećaj uvrijeđenosti dvanaest zastupnika iz Kluba HDZ-a/HNS-a u vezi različitog glasanja na Zakon o igrama na sreću, a koji je u određenoj mjeri usporio rad Predstavničkog doma, apsolutno je nerazumljiv. Očekujemo da će ovakav stav biti prevaziđen na način da se opšti interes stavi iznad ličnog“, kazao je Mušić.
 
Na kraju sastanka, predsjedavajući je pozvao ambasadora na svečanu sjednicu koja će biti upriličena povodom 20 godina od uspostavljanja Parlamenta Federacije BiH, te se zahvalio na dosadašnjoj saradnji u okviru provedenih projekata i aktivnosti.
 
(goBiH.ba)

 




Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano