Delegacije RS-a s porodicama odali počast poginulim vojnicima JNA
3.5.2016. u 11:32 | Komentari: 1
Delegacije RS-a s porodicama odali počast poginulim vojnicima JNA
Delegacije RS-a s porodicama odali počast poginulim vojnicima JNA

Oni su na mjestu stradanja danas položili cvijeće u znak sjećanja na poginule vojnike.
U nekadašnju Doborvoljačku ulicu stigle su delegacije iz Republike Srpske s porodicama poginulih pripadnika Jugoslavenske narodne armije. 
 
Oni su na mjestu stradanja danas položili cvijeće u znak sjećanja na poginule vojnike. 
 
Među prisutnima su i pripadnici bivše JNA koji su sudjelovali u koloni. 
 
 
 
Podsjećamo, u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, počast stradalim braniteljima Sarajeva kod mosta Drvenija, kao i svakog 3. maja, i danas su veterani minulog rata i odbrane Sarajeva okupljeni oko Udruženja "Zelene beretke" odali polaganjem cvijeća.
 
Kako smo ranije naveli, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspoređeni su već jutros u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovojlačkoj, gdje će danas biti obilježana 24. godišnjica stradanja Sarajlija i nekoliko pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).
 
Policija je raspoređena i u susjednim ulicima, a na mjesto događaja poslani su i pripadnici opremljeni za nemire, javlja Fena. 
 
Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA. Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića, kojeg su zarobili pripadnici JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu. U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.
 
U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.
 
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj „Dobrovoljačka“. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila„legitimna vojna meta“.
 
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano