Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića
1.2.2016. u 10:35 | Komentari: 1
Škola u Pakistanu nosit će ime Alije Izetbegovića
Svijet

Jedna škola u Pakistanu, u oblasti Dehri u provinciji Pendžab, dobit će ime po prvom demokatski izabranom predsjedniku Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću.

Ambasador BiH u Pakistanu Nedim Makarević u izjavi pojašnjava da se prije nešto više od godinu dana započelo s projektom izgradnje škole čiji je puni naziv "Pak-Bosnia International School Alija Izetbegović".
 
 - Zamisao mi je bila da se Pakistanu pomogne s nečim što će ostati trajna vrijednost. Činjenica je da je Dehri jedna od najsiromašnijih oblasti u Pendžabu i u cijelom Pakistanu i da imaju konstantan problem pitke vode. Isto je činjenica da u cijeloj oblasti Dehri ljudi nemaju internacionalne škole. BiH ima pravo i može pokazati da je primjer u smislu edukacije, pogotovo nekome kome je to prijeko potrebno a prijateljska su zemlja koja nas je uvijek pomagala u svojim kapacitetima  - kaže Makarević.
 
 Kada škola bude završena ostat će kao trajni vakuf BiH Pakistanu.
 
 Škola je smještena na izuzetno dobrom položaju, samo nešto više od pet kilometara od autoputa Islamabad-Lahore. Nalazi se uz asfaltirani put i u neposrednoj blizini lokalne saobraćajnice. Škola će moći primiti 300 učenika. Zemljište na kojoj je smještena je površine veće od 2.000 kvadratnih metara a sama škola je zamišljena s 10 razreda po 30 učenika s mogućnošću nadogradnje.
 
 Na pitanje odakle sredstva za izgradnju škole, ambasador odgovara da je sve koštalo mnogo ali "najviše živaca, posebno oko traženja odgovarajućih dozvola na terenu".
 
 - BiH nije niti kroz svoje organe, budžet ili na bilo koji način direktno finansijski učestvovala u ovom projektu što ovaj projekt ne čini manje bosanskohercegovačkim. Iako sam sredstva organizirao privatnim kanalima, ovo je projekt Ambasade BiH u Pakistanu, a time naravno i projekt BiH - kazao je Makarević.
 
 S tim u vezi premijer Pendžaba Šahbaz Šerif je primio jučer ambasadora Makarevića, zahvalivši  BiH na pomoći i  prihvativši poziv da upravo on bude taj koji će otvoriti školu. Također je zahvalio ambasadoru Makareviću na njegovom dosadašnjem angažmanu u Pakistanu i svim dosadašnjim projektima, "podizanju nivoa trgovinske razmjene, donacijama, humanitarnim koncertima, suosjećanju za pakistanske probleme" te mu na prigodnoj svečanosti u svom kabinetu uručio zahvalnicu. Zahvalnica je uručena i Makarevićevoj supruzi Jasmini za uspjehe na akademskom polju. Ona je, naime, profesorica na prestižnom pakistanskom univerzitetu NUST (National University of Sciences and Technology), gdje predaje "cancer biology", biologiju specijaliziranu na istraživanje uzroka raka.
 
(goBiH.ba/fena)

 
Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano