Predstavljena knjiga Alije Pirića o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru
10.12.2015. u 10:35 | Komentari: 2
Predstavljena knjiga Alije Pirića o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru
Kultura

U Centru za kulturu Mostar u srijedu je predstavljena knjiga Alije Pirića "Mogućnosti čitanja teksta Studija o Ivi Andriću i Zuki Džumhuru".


 
Prema riječima Ibre Rahimića, direktor IC štamparije, nakladnika knjige, Pirić svojim djelom pokušava ponuditi poseban pogled na opus dva velika imena bh. književnosti Ive Andrića i Zuke Džumhura. 
 
Andrić je dobitnik Nobelove nagrade za književnost i sigurno jedan od najvećih pripovjedača na južnoslavenskim prostorima, dok je Džumhur također veliko ime i najveći putopisac na istim prostorima. Postoje neka etablirana mišljenja o ovim autorima kojima se Pirić suprotstavlja i otvara svojevrsnu raspravu. On želi na drukčiji način publici približiti njihov opus kazao je Rahimić. 
 
Dodao je kako je Ivo Andrić u pojedinim krugovima osporavan, u smislu da je u svojim književnim djelima bio preoštar prema Bošnjacima, te da autor drukčije pristupa tom problemu. 
 
"Alija Pirić na drukčiji način to iščitava. On umjetnički prilazi tematici i opisivanju likova iz Andrićevih djela i to je poseban način približavanja Andrićevom djelu, da ne kažem otupljivanje drukčijih stavova i mišljenja. Ne bih stavljao autoru riječi u usta, ali ono kako sam ja iščitao Pirićevu knjigu, on smatra da je Andrićeva umjetnička vrijednost nesporna, a o nekim drugim stvarima se može polemizirati", zaključio je Rahimić. 
 
Sam autor je dodao kako svojom knjigom ne želi poslati neku posebnu poruku, osim da se svako književno djelo može tumačiti na više načina.Kao što i samo ime knjige govori, postoji više mogućnosti čitanja teksta. Za svaku mislim da je validna ako je, naravno, potkovana teoretski, dakle, ako je to čitanje akademski i teoretski validno. Ja ne eliminiram ni jedan pristup samo nudim jedan način čitanja, u ovom slučaju djela Ive Andrića, kazao je Pirić. 
 
Po njegovim riječima, Andrić i Džumhur nisu se slučajno našli u istoj knjizi. 
 
Andrić je bio prijatelj Zukinog oca, koji je u staroj Jugoslaviji bio vojni hodža u Beogradu. Andrić je dolazio kod Zuke i jedini predgovor koji je Andrić napisao bio je predgovor za Zukinu zbirku putopisa "Nekrolog jednoj čaršiji" kazao je Pirić. 
 
Pored te poveznice, po Pirićevim riječima, Džumhur i Andrić u svojim djelima dijele dosta poetičkih vrlina. Pirić je u svojoj knjizi analizirao Džumhurove putopise, a najavio je kako radi na cjelovitoj monografiji Džumhurovog umjetničkog djelovanja. 
 
Alija Pirić rođen je 1949. u Crničima kod Stoca, gdje je završio i osnovnu školu. Učiteljsku školu i Pedagošku akademiju završio je u Mostaru, a na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu 1976. diplomirao je na grupi jugoslavenske književnosti. 
 
Objavio je autorske knjige "Stil i tekst" (2000.), "Šemsudin Sarajlić Od društvene funkcije do književnoestetske umjetnosti" (2009.), "Arheologija teksta" (2010.), "Dubravski leksikon" (2013.). Objavljuje književne kritike, književne prikaze, oglede i studije u raznim časopisima i listovima. Radi kao redovni profesor književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu. 
 
O knjizi su govorili i prof.dr. Enver Kazaz te prof.dr. Muhidin DŽanko
 
(goBiH.ba/fena)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano