Biljku lazarkinju u Njemačkoj nazivaju kraljicom šume. Njena opojna eterična ulja ulaze u sastav mnogih parfema, a našla je primjenu i u farmaciji. Vjekovima je ova biljka omiljena u narodu jer ima blagotvoreno dejstvo u slučaju oboljenja slezene, jetre i želudca, pomaže u liječenju žutice, grčeva, neuredne menstruacije, migrene, vodene bolesti i nepravilnog rada srca, nesanice a naročito se preporučuje kao sredstvo protiv nervne napetosti, stresa i nesanice. Odličan je začin za variva i salate,
Sirup
Sastojci:
2 vezice lazarkinje
3 dl vode
2 kg smeđeg šećera
60 g limuntosa
3 limuna
Šećer preliti vodom i kuhati na laganoj vatri uz konstantno mješanje. Kada se rastopi, skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi. Sipati u limuntos malo sirupa, razmutiti pa pomješati sa ostatkom tečnosti, ubaciti lazarkinju i limun isječi na kriške. Pokriti i držati na hladnom i tamnom mjestu pet dana, pa procjediti i sipati u flaše.
Osvježavajući napitak
Sastojci:
2 dl sirupa od lazarkinje
2 limuna
6 dl soka od jabuke
4 dl mineralne vode
Sipati u posudu sirup od lazarkinje i sok od limuna i jabuke. Promješati i dodati ohlađenu mineralnu vodu.
Liker
Sastojci:
60 g lazarkinje
5 dl vode
300 g šećera
1 dl alkohola ( 70%)
7 dl votke
Koncem uvezati strukove biljke, staviti u posudu, preliti vodom, pokriti i ostaviti da prenoći. Sutradan kuhati na laganoj vatri, dodati šećer i mješati dok se ne rastopi, pa procjediti i ostaviti da se ohladi. Sipati alkohol i ostaviti da odstoji mjesec dana na sunčanom mjestu uz povremeno mućkanje. Sirupu dodati votku i sipati piće u čiste flaše. Čuvati na hladnom i tamnom mjestu.
Ledeni čaj
Kašiku lazarkinje preliti sa pola litra ključale vode, skloniti sa vatre i držati poklopljeno pet minuta. Čaj ohladiti i prije služenja dodati kockicu leda. Po želji, zasladiti medom.
Desertno vino
Šaku sitno isjeckanih svježih listova lazarkinje preliti litrom bijelog vina i ostaviti da odstoji sat vremena. Procjediti, dodati kašiku smeđeg šećera ili meda. Služiti rashlađeno.
Koristiti mlade biljke
Za sirupe i likere upotrebljavaju se mlade biljke, koje se beru prije cvjetanja. Aromatični listići se koncem povezuju u buketiće.
(goBiH.ba/Haber.ba)