SDA i SDP u klinču, Radončićev SBBiH u političkom grmu!!!
11.8.2012. u 16:08 | Komentari: 3
SDA i SDP u klinču, Radončićev SBBiH u političkom grmu!!!
KO ĆE BITI NAČELNICI OPĆINA U TUZLANSKOM KANTONU?

Na lokalnim izborima, zakazanim za 7. oktobar ove godine, u Tuzlanskom kantonu se još jednom vodi bitka za načelnike općina iz redova dvaju stranaka - SDP i SDA. Nakon kandidata iz USK-a, DEPO Portal donosi pregled kandidata za načelnika općina u ovom kantonu

 

Jasmin Imamović/ Foto: DEPO PORTAL
Jasmin Imamović, SDP, kandidat za načelnika općine Gračanica

 
Ipak, Tuzlaci smatraju da na izborima neće biti previše iznenađenja te da će na svim opštinama stanje ostati manje-više nepromijenjeno odnosno da Stranka za BiH dobiti u jednoj općini, SDP u tri, a da je ostatak od devet općina rezervisan za SDA.
 
Kada je u pitanju grad Tuzla, glavni kandidat za načelnika je aktuelni načelnik općine Jasmin Imamović, koji je 2008. odnio ubjedljivu pobjedu sa 35.000 glasova, prestigavši ubjedljivo Salku Bukvarevića, kandidata SDA koji je osvojio samo 7.600 glasova. 
 
Ove godine Imamovićevi protukandidati su nezavisni kandidat Zlatko Berbić, vlasnik radija Kameleon i ugledni tuzlanski ljekar Adi Rifatbegović (SDA), no kako Imamović u Tuzli uživa dosta velikiugled, a i građani su dosad više bili naklonjeni Socijaldemokratskoj partiji, trenutni načelnik se nalazi u prednosti u odnosu na druge kandidate.
 
Bitka za načelnika Gradačca ove godine će se voditi između Enesa Tokića (SDA) i Edisa Dervišagića (SDP). 
 
Edis Dervišagić
Edis Dervišagić (SDP), kandidat za načelnika općine Gradačac
 
Prije četiri godine, kandidat SDA Fadil Imširović je u utrci za načelnika sa 500 glasova razlike pobijedio Ferhata Mustafića (SDP).
 
Tada je SDA osvojila devet, a SDP šest vijećničkih mjesta. No, kako saznajemo od mještana Gradačca, načelnik Imširević nije uživao osobitu popularnost u gradu, pa su šanse SDA da osvoji ovo mjesto nešto manje nego na prethodnim lokalnim izborima.
 
SDP u je Gradačcu na posljednjim izborima odnio pobjedu na svim nivoima i to po prvi put od višestranačkih izbora u BIH.
 
Hazim Vikalo
Hazim Vikalo (SDA), kandidat za načelnika općine Gračanica

Zanimljivo će ove godine biti u Gračanici. Naime, SDA će aktuelnom načelniku Nusretu Heliću (SDP) ove godine suprotstaviti Hazima Vikala, dugogodišnji kadar SDA i bivšeg premijera TK-a. Podsjetimo, Helić je 2008. osvojio 14.800 glasova, dok je drugi sa 8.100 glasova bio Muhamed Ibrahimović (SDA), aktuelni ministar odbrane BiH. SDP je tada osvojio 12 vijećničkih mjesta, a SDA dva mjesta manje.
 
Vikalo, bivši premijer Tuzlanskog kantona i ratni načelnik Gračanice, dobio je gotovo plebiscitarnu podršku mjesnih odbora SDA za kandidaturu.
 
Od 21 mjesnog odbora, Vikalo je dobio podršku njih 19.
 
Tako će se Vikalo, kojem je ovo povratak u politiku, suprotstaviti na izborima kandidatu SDP-a, aktuelnom gračaničkom načelniku Heliću, zvanom Dasa, koji se već 11 godina nalazi na čelu ove općine.
 
U Srebreniku će snage odmjeriti magistar sigurnosti  Bajro Imširović (SDA) i Sanel Buljubašić (SDP). Očekuje se lagana pobjeda Imširovića, s obzirom na to da je slična situacija bila i prije četiri godine kada Osman Suljagić (SDA) pobijedio Alema Jusufagića (SDP) sa 7.000 glasova razlike. 
 
SDA vjeruje da će ponoviti rezultat sa prethodnih lokalnih izbora, kada je osvojila gotovo 50 posto glasova.
 
SDA je osvojila 13 mjesta u Općinskom vijeću, a SDP sedam. 
 
U Živinicama se ove godine očekuje pobjeda aktuelnog načelnika Hasana Muratovića (SDP), koji je 2008. osvojio 15.900 glasova, dok je drugi bio Halid Čokić (SDA) sa tek 4.800 glasova.
 
Međutim, nepoznanici su kandidati SBBiH, dok mnogi misle da uprav njihihovi kandidati mogu iznenaditi u pojedinim općinama.
 
 
(goBiH.ba)

 




Komentari: 3
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano