Sezona je breskve, voća koje trenutno na bosanskohercegovačkim tržnicama možete kupiti po veoma povoljnoj cijeni.
Zaista je šteta to ne iskoristiti. Dobre su u voćnoj salati, od njih se može napraviti izvrsna mermelada, a postoji čitav niz slastica kojima breskva daje svoj prepoznatljivi okus.
Jedna od njih je kobler od breskvi - delicija za koju vam treba samo pet sastojaka:
150 grama prosijanog brašna
100 grama šećera
1 čajna kašićica mljevenog cimeta
Oko pola kilograma breskvi narezanih u šnite
Istopljeni maslac za posipanje
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Posudu od 20 centimetara prekrijte papirom za pečenje koji ste tanko namazali istopljenim maslacem.
U velikoj zdjeli dobro pomiješajte trećinu predviđenog brašna s polovinom predviđenog šećera i cimetom, te dobro promiješajte. U to uvaljajte breskve i pretresite smjesu u posudu za pečenje.
U manjoj zdjeli pomiješajte ostatak brašna i šećera te pospite preko smjese od breskvi. Preko smjese pažljivo izlijte istopljeni maslac, a ukoliko imate sprej za pečenje - iskoristite ga.
Ovaj kobler peče se 25 - 30 minuta, dok površina ne porumeni. Servira se u zdjelicama, a vrućem kobleru možete dodati kuglu sladoleda.
(goBiH.ba/Radiosarajevo.ba)