Vegeterijanske lazanje
16.8.2015. u 17:33 | Komentari: 0
Vegeterijanske lazanje
Vegeterijanske lazanje

Sastojci:
Tjestenina:
 
300 g suhe tjestenine za lazanje
 
fil:
 
400 g špinata
 
200 g karfiola(mesnatog cvata)
 
80 g mrkve
 
200 g svježeg sira
 
300 g polutvrdog sira (edamer)
 
30 g ribanog parmezana
 
30 listova bosiljka
 
1 veći režanj češnjaka
 
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
 
so i biber
 
Bešamel umak:
 
0.5 l mlijeka
 
60 g maslaca
 
40 g brašna (oštrog)
 
so i biber
 
Priprema
 
1.U lonac sa zasoljenom kipućom vodom staviti karfiol i mrkvu narezanu na komadiće, nakon 5 min dodati špinat i kuhati još 3 min. Kuhano povrće preliti hladnom vodom i dobro ocijediti a karfiol i špinat usitniti. Sve to staviti u jednu posudu, dodati svježi sir, maslinovo ulje, sitno sjeckani češnjak i bosiljak, posoliti, popapriti i dobro promiješati da se dobije ujednačena smjesa. Polutvrdi sir naribati u posebnu posudu, pišu Nezavisne.
 
2. U malom loncu (ili dubljoj tavi) na laganoj vatri otopiti maslac, dodati brašno uz neprekidno brzo miješanje a nakon toga dodati mlijeko. Miješati bez prestanka sve dok se smjesa ne zgusne (do laganog vrenja). Posoliti i popapriti, promiješati.
 
3.Dno vatrostalne posude premazati tankim slojem bešamel umaka te prekriti slojem tijesta za lazanje. Nakon toga redom ide – tanki sloj bešamela, trećina nadjeva, četvrtina naribanog sira, tanki sloj bešamela. Pa opet tijesto i tako redom. Na zadnji sloj tijesta ide sloj bešamela, ribani sir i ribani parmezan. Tako se iskoristi 4 sloja tijesta.
 
4.Vatrostalnu posudu prekriti aluminijskom folijom i peći u pećnici zagrijanoj na 220°C oko 40 min. Posljednih 10 min pečenja skinuti alu-foliju.
 
5.Izvaditi iz pećnice i ostaviti oko pola sata da jelo “odmori”.
 
Poslužuje se toplo nakon pečenja.
 
Ohlađeno i pohranjeno u frižideru dobro je i drugi dan podgrijano u mikrovalnoj pećnici.
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano