Puno jeftinija – Kako napraviti ledenu kafu bolju od one u kafiću?
11.8.2015. u 20:06 | Komentari: 0
Puno jeftinija – Kako napraviti ledenu kafu bolju od one u kafiću?
ZANIMLJIVOSTI

Ledena kafa napravljena kod kuće doista može imati sjajan okus, a za to vam je potrebno svega nekoliko minuta. Ledenu kafu kod kuće možete napraviti na nekoliko načina, a osim leda i kafe, slobodno se poigrajte sa začinima, poput đumbira, ili pak dodajte sladoled ili voće.
Hladno kuhana kafa.
 
Kafu skuhajte na hladno, a ovom metodom dobit ćete vrlo slatku i ukusnu ledenu kafu koja je i do 60 posto manje kisela od vruće kuhane kafe. Hladno kuhana kafa također eliminira nepoželjnu gorkastu aromu. Za hladno kuhanje kafe prvo stavite kafu u veću posudu ili bokal, a količinu odredite prema vlastitom ukusu. Tamnija, jače pečena kafa obično daje bogatiji okus. Preko kafe prelijte devet šalica hladne vode. Bokal poklopite te ostavite kafu da odstoji barem 12 sati. Nakon toga uz pomoć cijedila procijedite kafu kako biste uklonili zrnca. Prilikom serviranja u šalicu ulijte trećinu hladno skuhane kafe, dvije trećine vode ili mlijeka, po želji dodajte šećer te ubacite nekoliko kockica leda.
 
Drugom metodom kafu treba prvo klasično skuhati, ali treba biti malo jača jer ćete je kasnije razrijediti ledom. Ako želite ledenu kafu sa šećerom, dodajte ga prilikom kuhanja jer će se granule šećera bolje otopiti. Skuhanu kafu prelijte u stakleni bokal, pustite da se jedan sat hladi na sobnoj temperaturi, a nakon toga je stavite na dvosatno hlađenje u hladnjak. Prilikom serviranja u visoku staklenu čašu ulijte ohlađenu kafu, dodajte nekoliko kockica leda te po želji dodajte malo mlijeka ili vrhnja i dobro promiješajte, piše tportal.
 
Ledenu kafu možete pripremiti i u obliku sjajnog frapea. Priprema je vrlo jednostavna: u blender stavite izmrvljeni led i četvrtinu šalice mlijeka te šalicu svježe kuhane kafe. Miksajte oko deset sekundi, a nakon toga dodajte šećer po želji te ekstrakt vanilije, kakao, čokoladu ili cimet. Još malo miksajte te uživajte u sjajnom okusu.
 
Shake s instant kafom još je jedan sjajan način pripreme ledene kafe kod kuće. Prvo otopite instant kafu i šećer u malo vode. Zatim dodajte 200 ml ohlađenog mlijeka i zdrobljenog leda. Smjesu je najbolje staviti u bocu koja se može dobro zatvoriti i dobro protresti ili pak u veću šalicu i snažno miješati.
 
Ledenoj kafi možete obogatiti okus najrazličitijim dodacima – ovisno o tome što volite, dodajte malo narančine kore, sok od naranče ili sladoled od naranče. Ljubiteljima slasnih voćnih okusa svidjet će se kuglica ili dvije sladoleda od maline ili pak kakvo svježe voće. Ledenu kafu možete i malo ‘jače’ začiniti: na samom kraju ubacite malo likera Irish Cream, malo votke te malo ekstrakta vanilije i uživajte.
 
 
(goBiH.ba/Haber.ba)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano