Dodik: Orić je nesumnjivo zločinac, njegovo izručenje BiH je poniženje svih srpskih žrtava
26.6.2015. u 19:05 | Komentari: 0
Dodik: Orić je nesumnjivo zločinac, njegovo izručenje BiH je poniženje svih srpskih žrtava
PREDSJEDNIK RS-A OGORČEN

Odluka pravosudnih organa Švajcarske da Nasera Orića izruče Bosni i Hercegovini predstavlja još jedno poniženje prije svega srpskih žrtava i aroganciju zajedničkih institucija u Bosni, a prije svega suda i Tužilaštva BiH, izjavio je sinoć predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik Sud i Tužilaštvo BiH, kako je rekao, osnovani su vanustavno i nametnuti su od strane međunarodne zajednice, prenosi Tanjug.
''Takvo Tužilaštvo brani zločince nad Srbima, a pokušava da procesuira svakog građanina Republike Srpske samo za učešće u vojsci RS'', rekao je Dodik.
 
Prema njegovim riječima, slučaj Orića je još jedan dokaz ''kao što je bilo sa (Ejupom) Ganićem i (Jovanom) Divljakom da Tužilaštvo zloupotrebljava procedure''.
 
''Ovim zahtjevom omogućili su da Orić bude izručen BiH, a nakon toga slijedi ekspresno oslobađajuća presuda'', rekao je Dodik novinarima u ''Madlenijanumu'' gde se održavala tribina "Aktuelne političke teme", na kojoj je bio počasni gost.
 
On je istaknuo da je Orić nesumnjivo zločinac i da je bio dio međunarodnog koncepta gde su Srbi krivi za sve i svašta, a on ni za djela koje je sam počinio.
 
Dodik je ocijenio i da je vrlo loše ponašanje srpskih predstavnika u institucijama BiH jer, kako kaže, nismo čuli od njih ništa protiv kada je Zvizdić govorio da BiH iz sve snage treba da pomogne da Orić bude vraćen u Bosnu.
 
''Ako je on predsjedavajući ne može da govori bez saglasnosti srpskih predstavnika. A ako te saglasnosti nije bilo treba tražiti odgovornost, a ako je bilo onda treba da se kaže da su srpski predstavnici to podržali. Krajnji je trenutak da se to raščisti'', smatra Dodik.
 
On je podsjetio da je Tužilaštvo u Bijeljini još 2009. godine u istrazi prikupilo dovoljno dokaza o učešću Orića u ratnom zločinu, ali da je tada Tužilaštvo BiH izuzelo taj predmet i da se do danas ništa nije pokrenulo.
 
''To govori o apsurdnosti BiH u kojoj Srbi ne mogu da dođu do pravde za svoje žrtve, a kojima pokušava da se nametne kolektivna odgovornost'', rekao je Dodik.
 
On je ponovio da će naredne sedmice predložiti parlamentu raspravu o tome da li takav sud i Tužilaštvo trebaju na nivou BiH.
 
(goBiH.ba/FENA/dh)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano