Od danas: Počinje primjenjivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH ka EU
1.6.2015. u 10:46 | Komentari: 0
Od danas: Počinje primjenjivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH ka EU
EU

Vijeće Evropske unije usvojilo je danas odluku o zaključenju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ sa BiH, uz očekivanje da će dokument stupiti na snagu 1. juna.
SSP predstavlja okvir za odnose EU i BiH. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU i te zemlje”, navodi se u saopćenju iz Brisela.
 
Ovim dokumentom takođe se utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja. U kontekstu pristupanja Evropskoj uniji, sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja. Vijeće EU napominje da će ova odluka omogućiti da BiH krene naprijed u odnosima sa EU i da treba da posluži kao “pozitivan podsticaj za nastavak socio-ekonomskih, sudskih i ostalih neophodnih reformi za integrisanje Bosne i Hercegovine u EU.
 
U tekstu se dodaje da je cilj ovog sporazuma da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU.
 
Evropska unija poziva BiH da ostane angažovana i da održi sadašnji pozitivni trend razvijanjem, uz konsultovanje sa EU, inicijalnog reformskog plana, sa fokusom na pitanja od direktnog interesa za građane, piše u saopćenju.
 
Vijeće EU dodaje da “ova agenda treba da obuhvati relevantne reforme u oblasti ekonomije, vladavine prava i dobrog upravljanja, kao i pitanja funkcionalnosti, uključujući efikasan koordinacioni mehanizam u vezi sa pitanjima koja se odnose na EU”.
 
Evropska unija naglašava značaj angažovanja građanskog društva u ovom procesu. Svrsishodan napredak u provođenju ovog reformskog plana neophodan je da bi EU razmotrila prijavu za članstvo”, zaključuje se u saopćenju.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano