FOTO: Izložba povodom 100 godina od bitke na Galipolju: Legenda kaže da je voće godinama bilo puno krvi
17.3.2015. u 8:01 | Komentari: 3
FOTO: Izložba povodom 100 godina od bitke na Galipolju: Legenda kaže da je voće godinama bilo puno krvi
Zanimljivosti

Povodom obilježavanja 100 godina od bitke na Galipolju, sarajevska galerija "Preporod" večeras je otvorila izložbu dokumentarnih fotografija pod nazivom "Canakkale – 100 godina od bitke na Galipolju", koja će za posjetioce biti otvorena do 24. marta, javlja Anadolu Agency (AA).


 
Otvaranju izložbe prisustvovao je turski ambasador u BiH Cihad Erginay, koji je kazao da izložene fotografije ponajbolje govore o teškim uvjetima u kojima su turski vojnici izvojevali pobjedu na Canakkaleu.
 
– Ovih dana obilježavamo 100. godišnjicu od bitke na Canakkaleu u kojoj su postavljeni temelji savremene Republike Turske. Ta bitka je svijetu predstavila lidera i osnivača savremene turske države Mustafu Kemala Ataturka – kazao je Erginay.
 
Ističući kako je tokom te bitke pokazana velika hrabrost turske vojske s Ataturkom na čelu, Erginay je kazao da je ona posebno važna s aspekta humanosti i ljudskosti koja je u tim teškim tenucima postojala i činjenica da je među tadašnjim neprijateljima rođeno prijateljstvo.
 
Ambasador Erginay je dodao da je i lično vezan za bitku na Canakkaleu, jer je njegov djed, nakon što je iz Bosne odselio u Tursku, bio učesnik te borbe i tamo ranjen.
 
Turski ateše za kulturu i turizam Soner Sahin je također ukazao na važnost bitke na Canakkaleu koja se ogleda sa aspekta humanosti, a podsjetio je i na tadašnju izjavu Ataturka koji je kazao da su “naša djeca” svi poginuli u toj presudnoj bici.
 
Inicijator izložbe Ćazim Hadžimejlić je kazao da je nedavno boravio na Canakkaleu zbog naučnog simpozijuma i da je tada rođena ideja da se u Sarajevu upriliči ovakva izložba koja će podsjetiti na sve žrtve te najkrvavije bitke u historiji. Hadžimejlić je kazao da je na Canakkaleu bio dva puta i da je to poseban osjećaj kada se tijelo trese, jer se na svakom pedlju tog prostora nalaze kosti poginulih boraca.
 
On je istakao da je i narod s ovih prostora Balkana u velikom broju uzeo učešće u tom ratu i da je, prema nekim nezvaničnim izvorima, u bitkama na Canakkaleu učestvovalo oko 20.000 Bošnjaka.
 
– Dvije najveće grobnice na svijetu su Balkan i Kavkaz, a ja bih dodao da je treća Canakkale. U tom ratu je poginulo pola miliona ljudi. Kažu da je i voće na tim prostorima naredne godine bilo puno krvi i da se nije moglo jesti – kazao je Hadžimejlić.
 
Izložba je otvorena do 24. marta. Podršku u organizaciji su pružili Ured za kulturu i turizam Ambasade R. Turske u BiH i Generalštab turske vojske koji je iz svog arhiva ustupio izložene fotografije.
 
Bitka na Çanakkaleu, poznatija kao bitka na Galipolju, bila je jedna od najkrvavijih i najžešćih bitaka u Prvom svjetskom ratu, a prema mnogim pokazateljima i u povijesti uopće.
 
Zajedničke snage Britanskog carstva i Francuske pokušale su zauzeti Istanbul i tako ovladati moreuzima Bosforom i Dardanelima, strateški bitnim tačkama. U tom pokušaju nisu uspjele.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 3
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano