Veliki broj Austrijanaca govori bosanski, srpski, turski i albanski jezik
12.3.2015. u 10:59 | Komentari: 0
Veliki broj Austrijanaca govori bosanski, srpski, turski i albanski jezik
NJEMAČKI NIJE PRIMARAN

BEČ - Prema pisanju austrijskih medija, gotovo četvrt miliona studenata, odnosno 21 posto od ukupnog broja, primarno govore nekim drugim jezikom, a ne njemačkim. Skoro 250.000 učenika ili oko 21 posto od ukupnog broja pored njemačkog govori neki drugi jezik, piše The Local pozivajući ...
...  se na statistiku iz 2013. i 2014. godine.
 
Podatak potvrđuje rast broja učenika za 7.700 ili oko 1 posto u odnosu na prethodno mjerenje. Većina učenika i građana kojima je njemački sekundarni jezik žive uglavnom u Beču, a skoro 50 posto njih tvrdi da veći dio vremena govore svoj maternji jezik, a ne njemački.
 
Većina onih kojima njemački nije maternji nalaze se u Beču, gdje gotovo polovina studenata ističe da primarno govore nekim drugim jezikom. Iza Beča slijedi Vorarlberg, sa 22 posto, te Salzburg sa 18 posto takvih studenata.
 
U Beču, čak dvije trećine srednjoškolaca govori primarno nekim drugim jezikom, a ne njemačkim, te raste zabrinutost kako će ova pojava u budućnosti utjecati na komunikaciju u austrijskim školama.
 
Kako se navodi, studenti i učenici kojima njemački nije maternji, najčešće govore bosanskim, srpskim i hrvatskim jezikom. Iza njih, slijede učenici koji govore turski, albanski itd.
 
Uprkos tome, austrijski mediji pišu, postoji uzlazni trend u broju njemačkih državljana koji su emigrirali u Austriju, dok je broj emigranata Turaka, Srba, Bošnjaka i Hrvata u opadanju.
 
 
(goBiH.ba)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano