Nova grčka vlada preklinje EU za pomoć: "Mi smo kao narkoman koji čeka iduću dozu"
2.2.2015. u 9:43 | Komentari: 0
Nova grčka vlada preklinje EU za pomoć: "Mi smo kao narkoman koji čeka iduću dozu"
KRAJ LJEVIČARSKIH NADANJA

Nova grčka vlada u nedjelju je najavila da će u roku od mjesec dana napisati prijedlog revizije dužničkog ugovora sa svojim skeptičnim međunarodnim partnerima, te da dotad neće uzeti novu tranšu pomoći
Francuski ministar financija Michel Sapin u nedjelju je u Parizu ponudio grčkome ministru Janisu Varufakisu potporu u pisanju takvog prijedloga, koji bi uključio i neka ublaženja, iako ne i otpis dugova.
 
Varufakis je u Parizu u diplomatskoj ofenzivi grčke lijeve vlade koja traži izmjene u uvjetima otplate duga. Po njegovim riječima, Atena si je dopustila da postane ovisna o dugu koji je sada 175 posto bruto domaćeg proizvoda.
 
"Nije da mi ne trebamo novac, mi smo očajni", rekao je novinarima Varufakis koji je stajao uz Sapina.
 
"Zadnjih pet godina Grčka živi za iduću tranšu zajma. Mi smo kao narkoman koji čeka iduću dozu. A ova vlada želi stati na kraj ovisnosti", rekao je i dodao da je sad trenutak da se to učini naglo.
 
U razgovoru o mogućem vremenskom rasporedu ponovnog pregovaranja o programu pomoći teškome 240 milijarda eura, Varufakis je zatražio da Atena dobije vremena do kraja mjeseca za pripremu prijedloga, kako bi šest tjedana poslije mogla sastaviti realan sporazum s partnerima.
 
Grčka za to vrijeme neće uzimati nove zajmove, ali mora se s Europskom središnjom bankom dogovoriti o likvidnosti.
 
Sapin tvrdi da grčki izlazak iz eurozone ne dolazi u obzir pa je ponovio ponudu da Pariz sudjeluje u pregovorima o novom sporazumu između Atene i europskih i ostalih partnera, no mogućnost otpisa duga također odbacuje.
 
"Dobrodošlo je sve što Grčkoj može ublažiti teret duga... Ali naravno, nema ni govora o otpisu grčkoga duga", rekao je Sapin i dodao da bi se otpisom teret duga samo premjestio s grčkih na europske porezne obveznike.
 
Grčka vladajuća stranka Siriza kaže da ima rezerve gotovine dovoljne da plati 3,5 milijarda eura obveza u veljači i ožujku, ali u lipnju na naplatu stiže idućih milijardu i pol glavnica i kamata, te 4,7 milijarda u srpnju i 3,6 milijarda u kolovozu.
 
Varufakis se u petak sastao s američkim ministrom financija Jackom Lewom, u ponedjeljak će se u Londonu naći s britanskim ministrom Georgeom Osborneom, a u utorak ide i u Rim.
 
Kaže i da jedva čeka razgovor s njemačkim ministrom financija Wolfgangom Schaeubleom jer Njemačka najviše inzistira na tome da Atena mora izdržati u reformama i otplati duga.
 
 
(goBiH.ba/jutarnji.hr)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano