Evo kako da saznate da li je neki profil na Facebooku lažan!
27.1.2015. u 8:35 | Komentari: 4
Evo kako da saznate da li je neki profil na Facebooku lažan!
Nauka i tehnologija

Društvena mreža Facebook ima oko 1,35 milijardi korisnika, a prema nekim istraživanjima između 20 i 30 odsto profila su lažni. Većina njih su napravljeni kako bi širili spam i viruse kroz mrežu, a Facebook nema načina da spriječi stvaranje novih, lažnih profila.
Postoji nekoliko savjeta kako možete provjeriti da li su neki profili lažni:
 
Provjerite fotografije
 
Ovo je najbrži i najprecizniji način da provjerite nečiji profil. Preuzmite profilnu fotografiju sa profila za koji mislite da je lažan, otvorite početnu stranicu Googlea i kliknite na “images” ili “slike” u gornjem desnom uglu. Kada se otvori nova stranica, kliknite na ikonicu fotoaparata u desnom dijelu pretraživača, piše “Blic“.
 
Dobićete mogućnost da ubacite URL fotografije ili uploadujete fotografiju sa vašeg računara. Ubacite preuzetu fotografiju i dobićete izvor te fotografije, odnosno mogućnost da provjerite da li je preuzeta sa nekog od sajtova.
 
Broj fotografija
 
Većina lažnih profila imaju samo jednu fotografiju. Istraživanja pokazuju da više od dvije trećine lažnih profila postave samo jednu fotografiju.
 
Provjerite vremensku liniju
 
Kada posjetite lažni profil, njihov tajmlan često nema nikakav sadržaj ili su tu samo informacije o profilnoj i cover fotografiji.
 
Većina su ženski
 
Istraživanja su pokazala da većina lažnih profila koji postoje na Facebooku su ženski, često sa provokativnom fotografijom ili imenom.
 
Provjerite prijatelje
 
U slučaju da profil koji vas je dodao za prijatelja, nema nijednu zajedničku crtu sa vama, vjerovatno se radi o lažnom profilu. Provjerite koje zajedničke prijatelje, lajkove, grupe imate kako bi došli do dodatnih informacija.
 
(goBiH.ba)Komentari: 4
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano