Stvorili "teleporter" koji može preseliti predmete kroz prostor
27.1.2015. u 8:33 | Komentari: 1
Stvorili "teleporter" koji može preseliti predmete kroz prostor
Nauka i tehnologija

Nije to teleportacija u pravom smislu riječi jer ono što uređaj skenira šalje se kodirano do 3D printera na drugoj lokaciji koji skenirani objekt printa sloj po sloj
Još otkad je 1966. godine u prvoj epizodi "Zvjezdanih staza" Mr. Scott teleportirao kapetana Kirka i njegovu posadu ljudi sanjaju o teleportaciji kao idealnom načinu transporta. Taj san od ove godine, barem djelomično, postaje java. Znanstvenici s Instituta u Potsdamu razvili su sustav koji ima mogućnost skeniranja objekta i njegove teleportacije na drugu lokaciju, piše Guardian. 
 
Nije to teleportacija u pravom smislu riječi jer ono što uređaj skenira šalje se kodiranom komunikacijom do 3D printera na drugoj lokaciji koji skenirani objekt printa sloj po sloj. 
 
- Stvorili smo napravu koja može pomicati nežive fizičke predmete preko velikih udaljenosti. Dovoljno je da korisnik postavi objekt u jedinicu za slanje, upiše odredišnu adresu i pritisne tipku "šalji" - priopćio je tim koji stoji iza "teleportera".
 
Iako ćemo do prave teleportacije vjerojatno morati još dosta čekati, ovaj sustav nazvan "Scotty" može biti od velike pomoći kompanijama koje žele prodavati predmete preko 3D printera. 
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano