Nemam veze s pokoljem, ja sam samo učenik koji živi s roditeljima i želi na medicinu
11.1.2015. u 19:08 | Komentari: 1
Nemam veze s pokoljem, ja sam samo učenik koji živi s roditeljima i želi na medicinu
HAMYD MOURAD SE OBRATIO JAVNOSTI

Čuo sam u srijedu navečer da se spominje moje ime, preplašio sam se, ali sam u dogovoru s porodicom otišao na policiju, priča srednjoškolac, umornoga lica, još uvijek uplašen nakon 48-satnog pritvora
Devetnaestogodišnji Hamyd Mourad, čije je ime objavljeno u medijima u vezi s pokoljem u redakciji Charlie Hebdo, obratio se javnosti u prisustvu advokatice i porodice.
 
"Čuo sam u srijedu navečer da se spominje moje ime, preplašio sam se, ali sam u dogovoru s porodicom otišao na policiju", priča srednjoškolac, umornoga lica, još uvijek uplašen nakon 48-satnog pritvora. Na slobodu je pušten u petak navečer.
 
"Bio sam zapanjen i u šoku, ali policija je bila korektna", kazao je Mourad u ekskluzivnom intervjuu za AFP, prenosi Liberation.
 
Dodao je da je strašno kako su grozne stvari izrečene o njemu na društvenim mrežama. "Ja sam samo običan učenik koji živi mirno sa svojim roditeljima, a bacili su me k lavovima povezujući moje ime s ovim barbarskim zločinom. Nadam se da mi to neće odrediti budućnost", rekao je mladić dodajući kako mu je želja studirati medicinu.
 
Policija je Mourada povezala sa teroristima jer je Cherif Kouachi suprug njegove sestre. "Vrlo rijetko nam je dolazio u posjetu", dodao je Hamyd.
 
Policija je privela i njegovu sestru, a u subotu je i ona puštena na slobodu.
 
Školske kolege 18-godišnjaka osumnjičenog da je kao vozač pomogao u bijegu islamističkih fundamentalista koji su u srijedu ubili novinare i karikaturiste satiričkog lista Charlie Hebdo tvrdili su već u četvrtak da je on za vrijeme napada bio u razredu. Mourad Hamyd se predao policiji u svom domu u gradu Charleville-Mézières smještenom u blizini granice s Belgijom nakon što je na društvenim mrežama imenovan kao jedan od trojice osumnjičenih za napad.
 
Ubrzo nakon što su mediji prenijeli vijest o njegovoj predaji, na Twitteru je osvanuo "hashtag" #MouradHamydInnocent (MouradHamydNevin)
 
"On sjedi u mom razredu i jutros je bio na predavanju", napisala je jedna njegova kolegica.
 
(goBiH.ba/Index.hr)



Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano