Parlament RS-a nije razmatrao stanje u "Bobar banci“
29.12.2014. u 11:12 | Komentari: 1
Parlament RS-a nije razmatrao stanje u "Bobar banci“
POSLANICI ODBILI DNEVNI RED

BANJA LUKA - U Narodnoj skupštini RS-a kasno sinoć nije razmatrano stanje u "Bobar banci“, jer je odbijen predloženi dnevni red posebne sjednice o toj temi. Naime, razmatranje ove tačke zatražila je opozicija, ali je zasjedanje parlamenta samo formalno počelo, našto iza ponoći, da bi odmah zatim poslanici odbili dnevni red.
Poslanici opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini RS-a tražili su da se imenuje anketni odbor za utvrđivanje činjenica o radu Agencije za bankarstvo RS-a u postupku kontrole "Bobar banke“, prije uvođenja prinudne uprave.
 
Na njihov zahtjev je i bila zakazana posebna sjednica entitetskog parlamenta.
 
U informaciji za posebnu sjednicu navedeno je da se poslovanje Bobar banke, u značajnoj mjeri, oslanjalo na depozite javnog sektora i javnih preduzeća.
 
Na dan 30. juna ove godine ukupni depoziti u "Bobar banci“ iznosili su 251.372.602 KM.
 
Prema pozitivnim zakonskim propisima, depoziti do 50.000 KM su osigurani od Agencije za osiguranje depozita BiH i iznose, prema grubim procjenama, oko 95 miliona KM.
 
-Nakon odluke Agencije za bankarstvo RS-a da uvede privremenu upravu u Banci, pod rizikom je ostalo oko 160 miliona KM depozita, od kojih značajan dio čine depoziti javnog sektora i javnih preduzeća - naveli su poslanici opozicije u zahtjevu za održavanje posebne sjednice parlamenta RS-a o stanju u "Bobar banci“.
 
U strukturi depozita "Bobar banke“ naročito su uočljivi depoziti javnih preduzeća, fondova i IRB-a.
 
Tako RiTE Ugljevik ima depozite od 8.000.000 KM, Hidorelektrane na Drini 2.000.000, Hidroelektrane na Trebišnjici 2.955.830, Lutrija RS-a 2.000.000, Garantni fond RS-a 6.500.000, Fond dječije zaštite RS-a 2.000.000, Mješoviti Holding „Elektroprivreda RS“ Trebinje 13.000.000 KM (oročeno), IRB RS-a 2.000.000 te Grad Trebinje 5.000.000 KM.
 
-Svi ovi depoziti su blokirani i upitni sa stanovišta njihove naplativosti - stoji u informaciji.
 
Protiv zahtjeva za raspravu o stanju u "Bobar banci" glasalo je 35 poslanika, 11 je bilo uzdržano, a njih četiri je podržalo ovaj prijedlog.
 
Odlukom Agencije za bankarstvo RS je pokrenut postupak likvidacije "Bobar banke".
 
Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović održat će danas konferenciju za novinare povodom Četvrte i Pete posebne sjednice Narodne skupštine RS.
 
 
(goBiH.ba/Fena)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano