Američka novinarka uglednom profesoru: Vi ste musliman, kako ste mogli napisati knjigu o Isusu
25.12.2014. u 9:32 | Komentari: 1
Američka novinarka uglednom profesoru: Vi ste musliman, kako ste mogli napisati knjigu o Isusu
Zanimljivosti

Američka televizija Fox News ovih je dana objavila sramotan intervju njihove novinarke Lauren Green sa vjerskim učenjakom dr. Rezom Aslanom o profesorovoj novoj knjizi "Zealot: Život i vrijeme Isusa iz Nazareta".
Novinarka je na samom početku razgovora profesoru postavila šokantno i uvredljivo pitanje koje glasi kako je on kao musliman mogao napisati knjigu o osnivaču kršćanstva Isusu.
 
"Želim da bude jasno, ja znam da ste musliman. Zašto ste napisali knjigu o osnivaču kršćanstva", glasilo je njeno prvo pitanje profesoru na univerzitetu u Californiji.
 
Vidno iznenađeni profesor je odgovorio: "Da budem jasan, ja sam učenjak religije sa četiri diplome, uključujući i one koje sam dobio na osnovu proučavanja Novog zavjeta i biblijskog grčkog jezika. Porijeklo kršćanstva proučavam već dvije decenije, tako da ja nisam samo neki musliman koji se bavi pitanjima o Isusu, ja sam stručnjak sa doktoratom u historiji religija".
 
 
Međutim, ni ovaj odgovor nije bio dovoljan da uvjeri novinarku u njegove motive da napiše knjigu o Isusu, te je nastavila postavljati pitanja u tom smjeru. Potom je citirala jednog od Aslanovih kritičara koji tvrdi da je Aslan u knjigu unio islamsku doktrinu koju želi podmetnuti umjesto istine. No, zapravo Aslan u svojoj knjizi, između ostalog, ukazuje i na određene kontradiktornosti u islamskom učenju, jer mu je namjera bila napisati knjigu zasnovanu na historijskim činjenicama, pišu američki mediji.
 
Prisiljen da se neprestano ponavlja i pravda do kraja razgovora, Aslan je na kraju rekao kako se tu ne radi ni o kakvom muslimanskom mišljenju. "Ovo je akademski rad iz historije, ne o Kristu ili kršćanstvu, već o čovjeku koji je hodao Zemljom prije 2.000 godina u zemlji koju su Rimljani zvali Palestinom", naveo je Aslan.
 
Vrhunac je bio kada je novinarka "primijetila" kako nigdje u knjizi, koja je doživjela veliki uspjeh, nije spomenuto da je autor musliman. Tada je Aslan zaključio da ona zapravo nije ni otvorila njegovo djelo, te kazao kako je njegova biografija objavljena na drugoj stranici knjige, te da tu jasno piše kako je on musliman.
 
Odmah nakon što je objavljen ovaj intervju mnogi su se sa pravom zapitali je li to najsramotniji intervju u historiji ove američke televizije, te je sve izazvalo puno pažnje u američkim medijima.
 
(goBiH.ba/klix)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • VIDEO: Fizičar Andreas Wahl uživa biti "pokusni kunić" u svojim eksperimetnima


  • Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.


  • MATEMATIČARI SU NA NOGAMA: Ogromna polemika oko tačnog odgovora


  • Apple kupuje vaš Android telefon i daje vam iPhone


  • Sve što znate o Hristu nije tačno, a ovo je istina


Najčitanije

Komentarisano