Nije Čola dužan pare AMUS-u, ali jeste...
4.12.2014. u 7:49 | Komentari: 1
Nije Čola dužan pare AMUS-u, ali jeste...
IZ AMUS-A POJAŠNJAVAJU 'ČESTITKU' DINE MERLINA

Generalni direktor Stručne službe AMUS-a Mirza Hajrić za DEPO Portal je pojasnio šta je 'čestitka' ove asocijacije povodom koncerta Zdravka Čolića u Zetri trebala značiti, te kome je zapravo bila upućena
Nakon što su mediji objavili 'čestitku', koju je Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca (AMUS) objavila kao oglas u dnevnim novinama nakon koncerta Zdravka Čolića u sarajevskoj Zetri, generalni direktor Stručne službe AMUS-a Mirza Hajrić za DEPO Portal je pojasnio šta je ta 'čestitka' trebala značiti, te kome je bila upućena.
 
- Zdravko Čolić nema nikakve obaveze prema AMUS-u povodom koncerta. Prema zakonu, obaveze ima organizator koncerta - kompanija Beral Music d.o.o. iz Tuzle, koja je potpisala ugovor s nama. Kako imamo negativna iskustva sa ovim organizatorom, namjera nam je da i javnost, a i nadležne institucije obrate pažnju na puno ispunjavanje obaveza iz ugovora od čega koristi ima i država kroz uplaćene poreze i dadžbine - objašnjava Hajrić.
 
Prema njegovim riječima, protiv firme Beral Music iz Tuzle Asocijacija kompozitora i muzičkih stvaralaca je, zbog raznih oblika nepoštovanja autorskih prava, bila primorana posegnuti za sudskim rješenjem za niz održanih koncerata i neregulisanih ugovora. Među njima su koncerti Miligrama u Tuzli (8.4.2014.) i Zenici (održan prošli mjesec), zatim nijedan godišnji koncert pod nazivom Brodolom, otkad AMUS ima licencu, nije plaćen, a Beral Music nije još u potpunosti izmirio ni obaveze koncerta Zdravka Čolića na stadionu Tušanj u Tuzli, koji je održan 30.6.2012. godine.
 
Podsjećamo, u jednim bh. dnevnim novinama osvanuo je plaćeni oglas AMUS-a, sa sljedećom sadržinom:
 
"Čestitka Zdravku Čoliću, njegovom timu i organizatoru kompaniji Beral Music d.o.o. iz Tuzle povodom izvanrednog sarajevskog koncerta i oborenog rekorda posećenosti u dvorani na Zetri", stoji u čestitki Asocijacije kompozitora i muzičkih stvaralaca, uz napomenu da je ta organizacija "nosilac dozvole za kolektivno ostvarivanje prava autora muzičkih djela koju joj je dodijelio Institut za intelektualno vlasništvo".
 
U nastavku 'čestitke' iz AMUS-a podsjećaju na financijske obaveze: "Očekujemo isto uspješnu realizaciju postojećeg ugovora sa AMUS-om", stoji u 'čestitki' AMUS-a.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano