Bošnjak Emir Hadžihafizbegović dobio nagradu žirija u Veneciji!
7.9.2014. u 12:00 | Komentari: 2
Bošnjak Emir Hadžihafizbegović dobio nagradu žirija u Veneciji!
VELIKO PRIZNANJE ZA BOŠNJAČKOG GLUMCA

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović dobio je u subotu nagradu za najbolje glumačko ostvarenje u programu Horizonti na Venecijanskom filmskom festivalu za glavnu ulogu u hrvatskom filmu "Takva su pravila" redatelja Ognjena Sviličića, izvijestio je Hrvatski auduiovizualni centar, javlja Hina.
- Žiri programa Horizonti 71. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji dodijelio je Emiru Hadžifahizbegoviću nagradu za najbolje glumačko ostvarenje za glavnu ulogu u filmu "Takva su pravila" redatelja i scenarista Ognjena Sviličića", priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.
 
 
- Ovo je najvažnije priznanje u mojoj karijeri... Nosim ovu nagradu iz Venecije za hrvatski film ushićen i zadovoljan, ali i odgovoran za uloge koje su preda mnom. Drago mi je da sam nagradom obradovao i hrvatsku i bosanskohercegovačku kinematografiju - rekao je Hadžihafizbegović nakon primanja nagrade.
 
 
Film "Takva su pravila" jedan je od 17 dugometražnih filmova koji su se natjecali u Horizontima, službenom programu Venecije posvećenom novim zanimljivim redateljima, no prikazuje i filmove već etabliranih autora.
 
 
Film je nastao u hrvatsko-francusko-srpsko-makedonskoj koprodukciji uz potporu francuskog Nacionalnog centra za kinematografiju.
 
 
Film je nadahnut stvarnim događajima, a prati bračni par sa zagrebačke Savice, u interpretaciji bosanskohercegovačkih glumaca Emira Hadžihafizbegovića i Jasne Žalice, koji se suočavaju s najgorom situacijom u životu kada im sin završi u bolnici nakon što ga pretuče skupina vršnjaka. Maja i Ivo tada će se uhvatiti u koštac s institucijama države, koje su sve samo ne na njihovoj strani – i upravo se na to odnosi naslov filma, navodi Hina.
 
(goBiH.ba/fena)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano