Moskva principijelna - nema Dejtona dva
13.3.2014. u 22:57 | Komentari: 1
Moskva principijelna - nema Dejtona dva
MILORAD DODIK

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je Moskva godinama unazad veoma principijelna u stavu da nema "Dejtona dva". "Na zasjedanju Savjeta bezbjednosti UN, kad god se govorilo o BiH, ambasador Ruske Federacije je ...
... uvijek uvažavao stavove Vlade Republike Srpske. Mi smo pred svaki izvještaj visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, koji je bio pun neistina i podmetanja za Srpsku, pisali svoj izvještaj koji je ruski ambasador upotrebljavao kao činjenice i govorio o tome kakva je realna situacija", rekao je Dodik za Radio-televiziju Republike Srpske.
 
Predsjednik Srpske je dodao da se na Dejtonskom sporazumu najbolje vidi činjenica da Rusija ostaje principijelna u podršci međunarodnom pravu.
 
Dodik je poručio da Rusija nije bila zemlja koja je podržavala i dozvoljavala političko nasilje visokih predstavnika u BiH.
 
"U razgovoru sa /ministrom spoljnih poslova Rusije/ Sergejem Lavrovim jasno je da Rusija ostaje svjedok Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i garant načina na koji on može da bude promijenjen, a to je samo dogovorom unutar BiH, a nikako intervencijama sa strane", naglasio je Dodik.
 
Predsjednik Republike istakao je da Rusija ostaje važan saveznik i da Srpska ne želi da napusti to savezništvo.
 
Dodik je naveo da EU mora da odigra konstruktivnu ulogu u BiH, da podrži funkcionisanje sistema, a ne nasilje na ulicama Federacije BiH, koje su podržavali pojedini zvaničnici Unije, ističući da su jedva dočekali da do toga dođe u BiH.
 
"Naš stav je jasan, kada je riječ o evropskim integracijama. On, prije svega, podrazumijeva rješavanje problema žSejdić-Finciž i mehanizma koordinacije. Republika Srpska apsolutno ima iščišćene stavove, veoma precizne i jasne i mi ne mislimo da ih mijenjamo", poručio je predsjednik Dodik.
 
Prema njegovim riječima, Evropska komisija će moći da definiše eventualnu novu politiku prema BiH tek nakon izbora u maju, odnosno formiranja novog saziva Evropskog parlamenta, što se očekuje u novembru.
 
"Ako Evropa želi da ovaj prostor ide brže ka integracijama, onda će morati da put BiH ka EU pretvore u put sa dvije brzine. Republika Srpska može da ide brže i mi smo zaustavljeni na tom putu. Ako žele da imaju ovaj prostor kao partnera u EU, onda moraju da nam daju prednost", rekao je predsjednik Dodik.
 
(goBiH.ba/Srna)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano