Dodiku izdiktirana "Prva petorka" za hapšenje?!
11.3.2014. u 8:14 | Komentari: 1
Dodiku izdiktirana "Prva petorka" za hapšenje?!
TEŠKI KRIMINAL I KORUPCIJA

BANJA LUKA - Visoki bezbjednosni krugovi u Beogradu saopštili su Miloradu Dodiku pet imena koje bi vlasti Republike Srpske trebalo da uhapse zbog, kako je rečeno, teških kriminalnih radnji i korupcije.
Dodiku je još rečeno da bez procesuiranja tih osoba, on nema nikakve šanse na oktobarskim izborima, a da mu njihovo hapšenje otvara kakvu takvu priliku.
 
Spisak je Dodiku saopšten septembra prošle godine, a interesantno je da se na njemu nalazi samo jedan tajkun. 
 
Na tom spisku su Ranko Škrbić, bivši ministar zdravlja i aktuelni ambasador BiH u Srbiji, bivši direktor Fonda zdravstva Goran Kljajčin, Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova, bivši direktor Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomir Gligorić i tajkun Mile Radišić. 
 
Na prvi pogled, spisak je u jednom dijelu iznenađujući, ali kada se pažljivije sagleda, očito je da su njegovi kreatori, vrlo pomno detektovali situaciju u RS u poslednjih osam godina i da su ovim imenima, defakto, obuhvaćene sve najvažnije oblasti u kojima su počinjena teška krivična djela. Istovremeno, sva ova lica, sem Gligorića, čine prvi Dodikov prsten, pa bi njihovo procesuiranje stvorilo sliku da on nije imao ništa sa njihovim poslovima. (Naravno da to nije istina, ali je činjenica da bi hapšenja pomenutih stvorila privid da su oni zloupotrijebili Dodikovo povjerenje i da je on odlučio da ih kazni zbog toga).
 
Škrbić i Kljajčin na spisku su se našli, jer je nesporno da su uništili zdravstveni sistem RS i jer kompletna javnost ima takav nepodijeljen stav. Uz to, hapšenje Škrbića relaksiralo bi odnose u samom SNSD-u, jer on ni sada ne odustaje od realizacije svojih kriminalnih poslova. 
 
Štaviše, koristi veze u policiji i Tužilaštvu da bi montirao procese aktuelnim funkcionerima iz zdravstvenog sistema, koji odbijaju da postupaju po njegovim nalozima. Najupečatljiviji primjer za to je Duško Račić, direktor KBC Banjaluka, kojem su Škrbić i Kljajčin zamalo uspjeli namjestiti slučaj, lažno ga optužujući da je primao novac da bi, zauzvrat, davao netačne medicinske nalaze za invalidske penzije. 
 
U slučaju Račić išlo se tako daleko, da ga je policija ne samo prisluškivala, već su mu slali i svoje “pacijente”, koji su bili ozvučeni i nosili su obilježen novac. Ništa od toga nije upalilo, ali, bez obzira na tu činjenicu, Račića i dalje progone, jer ne prihvata da realizuje Škrbićeve  kriminalne poslove. Istovremeno, ni MUP ni Tužilaštvo ne čine ništa na razotkrivanju Škrbićevih kriminalnih djela. 
 
Stanislav Čađo, bivši ministar unutrašnjih poslova, na listi se našao zato što je u njegovim mandatima (bio sedam godina na čelu MUP RS) došlo do potpune kriminalizacije RS. Čađo, kao ministar, ništa nije učinio da to spriječi, nije čak ni pokušao. Istovremeno, i MUP RS je u njegovo vrijeme postao stjecište organizovanih kriminalnih grupa, pa čak i narko bandi. 
 
Svjedoče to učestala hapšenja policijskih funkcionera u poslednjih godinu dana, nakon Čađinog odlaska iz MUP-a RS. 
 
Tihomir Gligorić, bivši direktor RUGIP-a, na listi se našao zbog “zemljišne mafije”. U vrijeme njegovog direktorovanja desile su se najveće malverzacije sa građevinskim zemljištem, posebno u Banjaluci i očito je da se smatra da on, zbog pozicije koju je obnašao, mora prvi da se nađe na udaru organa gonjenja.Bez Geodetske uprave nijedan od tih poslova sa zemljištem nije se mogao završiti. 
 
Udar istražnih organa na Gligorića, ujedno bi bio i otvaranje puteva za druge brojne istrage oko malverzacija sa zemljištem. Prije svega, to se odnosi na Budimira Stankovića, Dodikovog kuma, koji nije na primarnom spisku lica koje bi vlasti RS odmah trebale procesuirati. 
 
Mile Radišić našao se na spisku zbog “Picinog parka”. Međutim, osnovni razlog zbog kojeg je zaslužio da se nađe u “prvoj petorci”, jeste činjenica da je ovaj tajkun mlinski kamen Dodiku oko vrata, zato što se svi njegovi poslovi u javnosti doživljavaju kao Dodikovi. 
 
Radišić je jedini sa spiska koji je djelimično “načet”, jer je 08.11.2013. godine osuđen (nepravosnažno) na tri godine zatvora zbog malverzacija sa akcijama “Medicinske elektronike”. 
 
Ova presuda bila je prvorazredno iznenađenje, jer je isti sudija Vesna Stanković- Ćosović u prvobitnom postupku oslobodila Radišića, uz obrazloženje da je u cijelom poslu “postupao sa pažnjom dobrog domaćina”. 
 
Sudeći prema djelovanju policije i pravosuđa u RS, koje Dodik direktno kontroliše, on nije prihvatio sugestije iz Beograda i neće naložiti procesuiranje osoba sa spiska. Kako stvari stoje, njegov jedini predizborni adut mogao bi biti Mile Radišić, pod uslovom da bude pravosnažno presuđen.
 
 
 
http://slobodanvaskovic.blogspot.com/2014/03/dodiku-izdiktirana-prva-petorka-za_9.htmlKomentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano