VIDEO: Odredi smrti: Maskirani vojnici u Ukrajini zapravo su zloglasni američki plaćenici?!
9.3.2014. u 13:02 | Komentari: 0
VIDEO: Odredi smrti: Maskirani vojnici u Ukrajini zapravo su zloglasni američki plaćenici?!
POJAVILE SE SNIMKE

U jednom se videu čuje demonstrant kako viče 'Blackwater! Blackwater!' dok vojnici bez oznaka trče ulicom
Već se danima društvenim mrežama pronosi žamor oko glasina da su maskirani naoružani vojnici u Ukrajini zapravo pripadnici plaćeničke vojske američke kompanije koja se zvala 'Blackwater', ali je zbog ozloglašenosti svojih poduhvata u međuvremenu promijenila ime u 'Xe Services' 2009., pa zatim u 'Academi' 2011. godine.
 
Naime, početkom sedmice pojavila su se na YouTubeu dva videa koja prikazuju maskirane vojnike s oružjem u Donjecku gdje su se okupili demonstranti koji podržavaju Moskvu. U jednom video može se čuti demonstrant kako viče 'Blackwater! Blackwater!' dok vojnici bez oznaka trče ulicom. Protekle sedmice ukrajinski grad Donjeck bio je poprištem velikih proruskih demonstracija.
 
Ruski diplomat u Kijevu rekao je za novinsku agenciju Interfax u srijedu da je tamo stiglo 300 ljudi koji rade za privatne zaštitarske tvrtke. 'To su plaćenici iskusni u vojnim operacijama. Većina ih je operirala u Iraku, Afganstanu i drugim državama", rekao je Interfaxov izvor. Po njemu, većina plaćeničke vojske dolazi iz SAD-a.
 
Pojava plaćenika za koje se još pouzdano ne zna za koga rade otvorila je prostor za brojna nagađanja. Vojni stručnjaci tvrde da vojnici u videu ne izgledaju kao ruski plaćenici, ali s druge strane sumnjivo je njihovo javno pojavljivanje i trčkaranje unaokolo.
 
Dakle, osim što je doista moguće da se radi o američkim plaćenicima, moguće je i da se radi o ruskoj propagandi. Naime, Putinu bi odgovaralo iskoristiti pojavu plaćeničke vojske u istočnoj Ukrajini kao povod za invaziju.
 
 
 
(goBiH.ba/vecernji)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano