Bivši borci RS-a ne odustaju od protesta: "Ćurguz je za nas tajkun"
27.2.2014. u 20:20 | Komentari: 1
Bivši borci RS-a ne odustaju od protesta: "Ćurguz je za nas tajkun"
BANJA LUKA

BANJA LUKA - Nezadovoljni bivši borci RS-a, koji su za sutra najavili protestno okupljanje u Parku "Mladen Stojanović“ u Banjoj Luci, kako bi ukazali na loš položaj boračkih kategorija, navode da datum protesta nema nikakve veze s 1. martom.
Ta poruka je odgovor na tvrdnje predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je rekao da je za njega 28. februara, kada je najavljeno protestno okupljanje veterana RS-a uvredljiv datum, jer je to dan kada se održavao referendum za nezavisnost BiH. 
 
Međutim, bivši borci RS-a navode da neće odustati od najavljenih protesta te su ponovili zahtjeve za smjenu aktuelnog rukovodstva Boračke organizacije RS-a. 
 
Na pres-konferenicji u banjalučkom Parku "Mladen Stojanović“, gdje već dva dana štrajkuju glađu dvojica bivših boraca Vojske RS-a, saopćeni su i podaci o kako je rečeno, troškovima rukovodstva BORS-a, čime, kako tvrde, dokazuju rastrošnost rukovodstva te organizacije koju vodi Pantelija Ćurguz. 
 
-Ćurguz je za nas tajkun i nema predaje dok on ne ode s funkcije, pa makar na jedan dan prije nego što mu istekne mandat, zato što ne zaslužuje da nas on predvodi - tvrdi predsjednik Udruženja veterana RS-a Duško Vukotić. 
 
I jedan od nezadovoljnih boraca Goran Tomić najavljuje da će nakon protesta održati plenum boraca koji će donijeti odluke o novom rukovodstvu boraca RS-a. 
 
Ovi bivši borci ponavljaju da od kraja rata "trpe nepravdu i poniženje od strane ratnih i poratnih profitera, koji su ih zbog ličnog bogaćenja gurnuli na samo socijalno dno“.
 
Borci smatraju uvredljivom Dodikovu izjavu
 
Štab nezadovoljnih demobilisanih boraca RS-a saopćio je da današnje obraćanje predsjednika RS-a Milorada Dodika smatraju “uvredljivom i nedoličnom funkciji koju obavlja”.
 
"Ukoliko predsjednik RS misli da ne postoje razlozi za socijalno nezadovoljstvo demobilisanih boraca, zašto se uopšte obraća građanima sa pozivom da se ne odazovu našem mirnom i dostojanstvenim izražavanjem nezadovoljstva socijalnim statusom", pitaju ga ovi bivši borci koji su za sutra najavili protestno okupljanje u banjalučkom Parku “Mladen Stojanović”.
 
Pitaju Dodika “čega bi bio predsjednik, da RS nisu stvorili borci sa saborcima iz MUP-a RS i svojim srpskim narodom?”
 
"Da li je moguće da ljude (demobilisane borce) koji su stvarali Republiku Srpsku optužuje predsjednik", pitaju.
 
Skup su, dodaju, najavili u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima RS, štiteći Ustav RS
 
"Ako predsjednik RS, kako tvdi, posjeduje obavještajne podatke o centrima moći koji sa nama upravljaju neka nam otkrije, kako bi ih mi odmah odstranili. Mi smo ipak ubijeđeni da oni koji su nas doveli u situaciju u kakvoj se nalazimo ne čuvaju RS već svoje fotelje", navode u saopćenju.
 
(goBiH.ba/FENA)



Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano