HULIGANIMA I ORGANIZATORIMA PRIJETI I DO 45 GODINA ZATVORA!
13.2.2014. u 20:19 | Komentari: 2
HULIGANIMA I ORGANIZATORIMA PRIJETI I DO 45 GODINA ZATVORA!
BiH

Tokom nasilnih demonstracija koje su održane u nekoliko gradova u BiH 7. februara počinjeno najmanje sedam teških krivičnih dijela, a prema analizi koja je dostavljena bh. novinskoj agenciji Patria, počiniocima prijeti ukupna kazna i do 45 godina zatvora!

 
Ova je pravna analiza događaja u kojima je zapaljena zgrada Predsjedništva BiH, Arhiv BiH, Kantonalna vlada i Općina Centar, te uništeno više javnih objekata, dostavljena i zvaničnim istražnim organima.
 
 
 
Visoke kazne
 
Sve ima, kako je već jasno, i obilježje terorističke aktivnosti, a materijalna šteta koja je nanesena je znatno veća nego u bilo kojem dosadašnjem terorističkom napadu u BiH.
 
Kako saznaje NAP, počinjeno je najmanje sedam teških krivičnih djela i to:
 
Napad na ustavni poredak FBiH
Nesavjestan rad u službi
Izazivanje opće opasnosti
Teška djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine
Spriječavanje službene osobe u vršenju službene radnje
Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti
Sudjelovanje u skupini koja spriječava službenu osobu u vršenju dužnosti
 
 
 
Za svako od tih dijela zaprijećene su, prema Krivičnom zakonu FBiH kazne, u slučaju kada je došlo do nanošenja teških povreda osobi, a jeste, kazne zatvora od najmanje pet, pa do 10 godina zatvora.
 
Bh. novinska agencija saznaje iz pouzdanih izvora da je policija prikupila ogroman broj dokaza, fotografija, snimaka i audio snimaka koji dokazuju počinjenje ovih krivičnih djela. Dio fotodokumentacije koju imaju istražni organi, a među kojom ima i fotografija koje su već objavljene na društvenim mrežama objavit će uskoro i NAP.
 
Politički aktivisti
 
Također, policija ima službene zabilješke koje potvrđuju da su huligani bili nahuškani i organizirani,  te da su ih koordinirali aktivisti političke stranke SBB.
 
 
 
- Na snimku se vidi grupa osoba (15-17 godina) koja po rukovođenju jednog malo starijeg lica (oko 19 godina) vrši blokiranje ceste pomoću betonskih žardinjera. Za vrijeme događaja koja su opisana na tramvajskom stajalištu aktivnost prati Adnan Solaković zvani Maršal koji sa nekim razgovara na telefon i govori osobi sa druge strane da će je obavještavati – navodi se u jednoj od policijski zabilješki koja je u posjedu istražnih organa. 
 
 
 
 

 

 

 

(goBiH.ba/nap.ba)




Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano