Dodik: Jedino trajno rješenje - disolucija
12.2.2014. u 23:06 | Komentari: 1
Dodik: Jedino trajno rješenje - disolucija
BIH NEMA BUDUĆNOST

BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da BiH nema budućnost, te da je najbolje i jedino trajno rješenje disolucija. "BiH nema budućnost. Ona nikad u istoriji nije postojala kao država, već je uvijek bila u sastavu drugih, većih ...
... država - Rimskog carstva, Otomanskog carstva, Austrougarske carevine... U prvoj Jugoslaviji nije ni postojala. Tek je u Titovoj Jugoslaviji postala savezna republika i taj status je zadržala isključivo zahvaljujući snazi socijalističkog režima", naglasio je Dodik u intervjuu za grčki list "Katimerini".
 
On je ocijenio da je čudno da zapadne sile, koje su radile na padu komunizma u istočnoj Evropi i Jugoslaviji, danas uporno pokušavaju da održe BiH kao Jugoslaviju u malom.
 
Predsjednik Srpske je objasnio da je BiH, ovakva kakva je danas, stvorena međunarodnim ugovorom, kojim nije predviđeno da bude centralizovana, već država konfederalnog tipa.
 
"Postoje, naravno, oni koji ovu državu vide kao potpuno centralizovanu, ali postoje i drugi u BiH, kao na primjer mi u Republici Srpskoj, koji se zalažu za veću autonomiju. A Hrvati to žele još i više. Centralizaciju, naravno, žele uglavnom muslimani, u čemu ih podržava i jedan broj zapadnih zemalja, i u posljednje vrijeme, sve više i Turska", objasnio je Dodik.
 
On je naglasio da u jednom dijelu BiH postoji snažna tendencija ka unitarizaciji, a čak i danas muslimani u tome imaju snažnu podršku nekih zapadnih zemalja.
 
"Moram, ipak, da kažem da će se vjerovatno Republika Srpska prije osamostaliti, nego što će BiH postati unitarna država sa snažnom centralnom vlašću", poručio je Dodik i dodao da bi alternativa bila da se BiH konstituiše iz tri autonomne ili federalne jedinice.
 
On je ocijenio da zvuči nevjerovatno da su zapadne zemlje priznale nezavisnost Kosova, a u isto vrijeme nisu spremne da priznaju nezavisnost Republike Srpske, u kojoj je situacija potpuno ista, a nalazi se samo nekoliko kilometara sjeverno.
 
Predsjednik Srpske je rekao da u slučaju razlaza sa BiH, Republika Srpska se ne bi pripojila Srbiji, jer ne želi da stečenu nezavisnost uruči Srbiji.
 
(goBiH.ba/Srna)Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano