Otvorene ZOI u Sochiju
8.2.2014. u 9:24 | Komentari: 1
Otvorene ZOI u Sochiju
RUSIJA

SOCHI - Svečanom ceremonijom večeras su na Olimpijskom stadionu ''Fišt'' u Sočiju otvorene 22. zimske olimpijske igre, naskuplje u historiji. Igre za koje je Rusija izdvojila 50 milijardi dolara zvanično je otvorio predsjednik Rusije Vladimir Putin, uz veličanstven vatromet i predstavu ''Snovi o Rusiji'' koja je podsjetila na historiju te, po površini najveće zemlje na svjetu.


 
Olimpijsku baklju stadionom su pronijeli teniserka Marija Šarapova, atletičarka Jelena Isinbajeva, hrvač Aleksandr Kareljin i ritmička gimnastičarka Alina Kabajeva, a čast da zapale olimpijski plamen pripala je klizačici Irini Rodnjinoj i hokejaškom golmanu Vladislavu Tretjaku. 
 
Ukupno će u Sočiju nastupiti oko 3.000 takmičara iz 88 zemalja u sedam sportova, odnosno 15 disciplina, a bit će podijeljeno 98 kompleta medalja. 
 
Najbrojnija je delegacija SAD-a sa 230 sportista, pet više od domaćina Rusije. 
 
Bosnu i Hercegovinu predstavljat će pet sportista. U alpskom skijanju nastupit će Žana Novaković koja je nosila bh. zastavu na otvaranju igara, te Igor Laikert i Marko Rudić, a u skijaškom trčanju, odnosno biatlonu Tanja Karišik i Mladen Plakalović. 
 
Prvi bh. takmičar koji će izaći na borilište je Laikert u disciplini spust u nedjelju. Isti dan svoj prvi nastup imat će i Tanja Karišik u disciplini 7,5 km sprint na borilištu Laura Cross Country Ski & Biathlon Center.
 
 
 
(goBiH.ba/FENA)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano