Kameni most na Bregavi stariji je pola stoljeća od mostarskog "Starog"
30.1.2014. u 7:51 | Komentari: 2
Kameni most na Bregavi stariji je pola stoljeća od mostarskog "Starog"
ZEMLJA KAMENIH SPAVAČA

Zbog velikog broja kamenih mostova, građenih sve od 15 stoljeća pa do danas, Hercegovina je odavno poprimila epitet zemlje "kamenih spavača".


 
Jedan od najpoznatijih mostova definitivno je Stari most u Mostaru, no malo je poznato da samo 40 kilometara južnije od njega postoji most koji je izgrađen pola stoljeća prije njega.
 
Radi se o starom kamenom mostu na rijeci Bregavi u čapljinskog općini, kojega je 1517. godine sagradio hercegovački sandžak-beg Mustafa (Mustaj-beg), pa se zbog toga ovaj most često i naziva Mustajbegovim mostom.
 
Most sa vrlo elegantnom konstrukcijom svoda koja u nekim elementima podsjeća na svod Starog mosta u Mostaru, ali se svojim specifičnostima se posebno izdvaja, predstavlja jedno od najznačajnijih djela osmanskog graditeljstva u oblasti infrastrukturnih objekata.
 
Most je izgrađen sa lučnim otvorom raspona 17,52 m (strijela luka iznad najnižeg vodostaja 6,30 m i produžava se oko 1,0 m ispod površine vode). Lučna konstrukcija mosta je urađena segmentno.
 
Specifičnost mosta je najveći raspon ovog tipa mostova na ravničarskim rijekama. Korito rijeke je na ovom mjestu relativno široko, obale su niske, zbog čega graditelj izvodi veće kamene podzide i formira dugačke prilazne rampe, sa čime je suzio raspon na 17,52 m.
 
Podgled svoda izveden lijepo obrađenim klesancima, sa radijalnim fugama. Čeoni lukovi svoda uvučeni su (oko 4 cm) u odnosu na čeone zidove (pa širina svoda iznosi 3,69 m). Ovi elementi su izvedeni od pravilnih klesanaca u nižim dijelovima horizontalnog, a u gornjim dijelovima kosog i radijalnog smjera.
 
Vijenac iznad čeonih zidova je visine 17 cm i jednostavne je profilacije, sa ogradom-korkalukom visine 88 cm. Istak vijenca iznosi 10 cm u odnosu na ogradu - korkaluk. Debljina istaka je nekih 15 cm.
 
Hodna konstrukcija je širine 3,75 m sa strmom niveletom. Najviša točka iznosi 7,20 m iznad minimalne razine vodostaja, 6,44 m na desnoj i 5,71 m na lijevoj obali rijeke Bregave. Obrađena je u kaldrmi od krupnijeg riječnog oblutka sa neujednačenim stubama (u ravnini vijenca na čeonim zidovima).
 
''Most na Bregavi u Klepacima je zanimljiv utoliko što je od Starog mosta u Mostaru stariji oko pedeset godina.
 
Rasponon luka ovog mosta je 17,5 metara, a strijele 6,30 cm Nalazi se između Tasovačkog polja i Klepaca, sličan je Krivoj ćupriji na Radobolji u Mostaru i spada među najljepše mostove iz tog vremena.
 
Zanimljivo je kako su blizu ovoga mosta i ostaci Lojpurove mlinice'', ističu za Bljesak.info u Turističkoj organizaciji ''Čapljinka''.
 
Putopisac Evlija Čelebija prešao je preko njega 1664. godine i zabilježio da je na ovaj most zapravo most na jedan svod.
 
Povjerenstvo za očuvanje nacionalnih spomenika proglasila je 2003. Godine povijesnu građevinu Most u Klepcima nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine.
 
Danas je most poprilično uništen, čak je ukradena i ploča s osnovnim podacima o mostu koja je tu stajala prije par godina. Zarastao je u korov i travu, a na dva mjesta iz mosta raste drvo smokve, što dovoljno govori o brizi nadležnih za ovaj vrijedni povijesni kulturni spomenik
 
(goBiH.ba)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano