Riješen misterij smrti Aleksandra Velikog?
14.1.2014. u 22:32 | Komentari: 1
Riješen misterij smrti Aleksandra Velikog?
NAUKA

Naučnici su došli do novih zaključaka po pitanju smrti Aleksandra Makedonskog, piše Independent.
Pretpostavljaju da ga je ubilo otrovno vino napravljeno od otrovne biljke koja izgleda sasvim nedužno. 
 
Misterij kako i zašto je ovaj veliki vladar preminuo u dobi od samo 32 godine muči historičare i srodne naučnike već dugi niz godina. Jedni tvrde da je umro prirodnom smrću, drugi da ga je pokosio tifus, a treći vjeruju da je ubijen uz pomoć otrova na slavlju u palači kralja Nabukodonosora II. u Babilonu, prenosi Index. Poslije te proslave ulovila ga je groznica i jako brzo nije mogao govoriti niti hodati. Preminuo je 12 dana nakon bolesti. 
 
Dr. Leo Schep, toksikolog s Novog Zelanda, kazao je da je nemoguće da je ubijen nekim od otrova kao što je arsen, kao što se navodi u nekim teorijama, jer bi smrt nastupila puno prije. Umjesto toga, Schep je u svom novom istraživanju došao do zaključka da je vjerovatno u pitanju bila bijela čemerika, otrovna biljka koja spada u rod ljiljana. 
 
Grci su je upotrebljavali u liječenju ako je trebalo izazvati povraćanje, a kako tvrdi dr. Schep, njeno bi "polagano ubijanje" moglo trajati 12 dana. To se poklapa i sa zapisima starogrčkog historičara Diodora Sicilskog koji je tvrdio da je Aleksandar bio u velikoj boli nakon što je popio veliku količinu vina u čast Herkulu. 
 
Dr. Schep na rješavanju ove misterije radi duže od 10 godina. Na kraju je ipak zaključio da, uprkos čvrstoj teoriji, uzrok smrti ne može biti dokazan dodajući da "nikad ustvari nećemo sa sigurnošću znati".
 
 
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • VIDEO: Fizičar Andreas Wahl uživa biti "pokusni kunić" u svojim eksperimetnima


  • Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.


  • MATEMATIČARI SU NA NOGAMA: Ogromna polemika oko tačnog odgovora


  • Apple kupuje vaš Android telefon i daje vam iPhone


  • Sve što znate o Hristu nije tačno, a ovo je istina


Najčitanije

Komentarisano