Zmajevi minimalno poraženi u Portugalu 27:26
12.1.2014. u 18:09 | Komentari: 6
Zmajevi minimalno poraženi u Portugalu 27:26
KVALIFIKACIJE ZA SP

Rukometna reprezentacije Bosne i Hercegovine poražena je od Portugala u posljednjem meču kvalifikacija za odlazak u baraž za SP u Kataru...
Otvaranje meča pripalo je Portugalu koji u 10. minuti imao i četiri gola prednosti, ali onda se budi naš golman Peđa Dejanović, odbrana je očvrsnula, a napad se raspucao, pa smo do 20. minute uspjeli izjednačiti. Do kraja poluvremena izjednačena igra s obje strane, gdje su dominirale tehničke greške s obje strane kao i golmani Dejanović i Costa. 
 
U drugom dijelu slična igra kao u prvom s tim da smo i mi stigli do vodstva i u nekoliko navrata smo imali prednost ali nikad veću od jednog gola. Na kraju ponovo dramatična završnica u kojoj su više sreće imali Portugalci. 
 
Portugalci su otvorili meč sa 2:0, a naš prvi gol u trećoj minuti postiže naše kapiten Muhamed Toromanović, koji je pogodio za 2:1, ali Portugalci vrlo brzo idu na 3:1. Nakona dva naša promašaja Portugalci preko Antunesa u 5. minuti idu na 4:1. Nakon dva promašaja, tačnije nakon dvije odbrane golmana Coste, Savić je postigao svoj prvi gol, a naš drugi za 4:2, rezultat koji je na semaforu stajao desetak sekundi, jer su Portugalci otišli na 5:2. 
 
U naredne dvije minute igra gol za gol, pa je u osmoj minuti rezultat glasio 7:4, da bi nas nakon serije pogrešaka i sa jedne i sa druge strane, Vladimir Vranješ vratio na dva gola zaostatka, bilo je 7:5. U 15. minuti je bilo 8:6, a dotada se veće i razbranio naš golman Peđa Dejanović.Marković je u 16. minuti pozvao time out, a mi smo preko Karačića nakon minute odmora došli na gol zaostatka 8:7, a nakon šeste odbrane Peđe Dejanovića Zmajevi su došli do prvog izjednačenja na utakmici kada je pogodio Duško Čelica. 
 
Brzi gol Portugalaca nakon njihovog time outa anulirao je Muhamed Toromanović, svojim trećim golom za 9:9. U narednim minutama serija Portugala od 2:1, koju je ipak obilježila bomba Mirsada Terzića kada je smanjio na 11:10. U 30. minuti sjajno se snašao Muhamed Toromanović, izborio isključenje i donio novo izjednačenje, ali Portugalci koju sekundu prije kraja postižu gol za 14:13 na poluvremenu. 
 
Portugalci su i drugo poluvrijeme otvorili svojim pogotkom, pa je bilo 15:13, dok je prvi gol za nas u drugom dijelu postigao Duško Čelica koji je smanjio na 15:14. Svojim četvrtim golom, Duarte vodi Portugalce ponovo na "+2", ali Ovčina vraća na gol zaostatka, bilo je 16:15 u 34. minuti. Dvije minute kasnije Portugalci imaju "+3", bilo je 19:16, ali bivši saigrači iz Aixa Kosta Savić i Boris Bečirović svojim golovima nas vode do gola zaostatka, 19:18. 
 
Vladimir Vranješ je u 40. minuti pri rezultatu 20:18, zaradio treće isključenje te je tako dobio i crveni karton. Međutim nismo dozvolili Portugalcima da se odlijepe nego smo uspjeli izjednačiti na 21:21, imali smo priliku da povedemo ali smo olako prodali loptu, nakon čega su i Portugalci pogriješili, tačnije Burić je odbranio, a odbijenu loptu promašio je Duarte. U 46. minuti prvo vodstvo Zmajeva na meču, Čelica je postigao svoj četvrti gola za 22:21 u korist naše repreznatcije. Portugalci su izjednačili preko Duartea koji je postigao svoj šesti gol za 22:22. 
 
Novo vodstvo Zmajevima je donio Ivan Karačić koji je pogodio za 23:22, u korist naše reprezntacije. Izjednačili su Portugalci preko Coste s pivota, ali Mirsad Terzić sa sedam metara nam donosi novu prednost od 24:23. Imali smo priliku i za dva razlike, ali nakon lošeg šuta Karačića Moreira izjednačuje na 24:24. Mirsad Terzić je promašio sedmerac, a Portugalci idu na 25:24. Međutim naš kaiten Muhamed Toromanović svojim petim golom nas vodi do novog izjednačenja, a samo minutu kasnije naš kapiten nam je donio vodstvo od 26:25. 
 
Portugalci su se uspjeli vratiti na 26:26. Marković je u 58. minuti pozvao minutu odmora, a nakon toga Duško Čelica je promašio, da bi Portugal preko Oliveire stigao do vodstva minutu prije kraja, 27:26. Muhamed Toromanović je promašio, i Portugal je slavio pobjedu. Iako je Burić pogodio, vrijeme je već bilo isteklo. 
 
Muhamed Toromanović je bio najefikasniji u našem timu sa šest golova, dok su Terzić, Savić i Čelica dodali po četiri. 
 
Iako oslabljeni ranijim povredama Perića, Milasa, Malinovića, te Panića, dodatno se povrijedio Faruk Vražalić prije polaska u Portugal, a i umor iz prethodnih mečeva je donio da reprezentacija doživi i prvi poraz koji na kraju ništa ne mijenja, i rukometni Zmajevi su u baražu, čije ćemo žrijebanje čekati 26. januara u Danskoj.
 
A ovaj poraz je i došao kao dobra opomena da sa ovakvom igrom kroz koju smo prošli kvalifikacije ne može proći u baražu protiv jačih reprezentacija.
 
 
 
(goBiH.ba/Scsport)



Komentari: 6
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano