Zašto djevojčice sazrijevaju ranije od dječaka?
24.12.2013. u 7:51 | Komentari: 1
Zašto djevojčice sazrijevaju ranije od dječaka?
Nauka i tehnologija

Međunarodni tim naučnika otkrio je da proces velike reorganizacije veza u mozgu kod žena počinje ranije, čime može da se objasni zašto one brže sazrijevaju u tinejdžerskom uzrastu.
S godinama, kako starimo, naši mozgovi prolaze kroz velike reorganizacije koje smanjuju broj nekih veza u mozgu. Tim stručnjaka pod vođstvom dr. Marckua Kajzera s Univerziteta u Njukaslu u svojoj je studiji na ljudima mlađim od 40 godina utvrdio da se ukupan broj veza u mozgu redukuje, ali da duge veze koje su ključne za integrisanje informacija ostaju očuvane. Pokazalo se da ova reorganizacija kod žena počinje ranije.  
 
Naučnici smatraju da bi taj selektivni proces takođe mogao da objasni zašto tokom reorganizacije funkcije mozga ne propadaju već se poboljšavaju, prenosi B92.  
 
U izvještaju predstavljenom u časopisu "Cerebral Cortex" dr. Kajzer kaže da se duge veze teško uspostavljaju i održavaju, međutim, one su ključne za brzu i efikasnu obradu podataka.  
 
"Ako uzmete primjer društvenih mreža, najbliži prijatelji vam mogu dati vrlo slične informacije; možete čuti iste novosti od različitih ljudi. Ali od ljudi iz različitih gradova i država vjerovatno ćete dobiti nove informacije. Na sličan način neki tokovi informacija u određenom modulu mozga mogu biti repetitivni i suvišni, dok informacije iz drugih modula, npr. integracija informacija o licu sa zvučnim informacijama glasa može biti vitalna za spoznaju svijeta oko nas', rekao je dr. Kajzer.  
 
Tim sa univerziteta u Njukaslu, Glazgovu i Seulu analizirao je snimke magnetskom rezonancom (MRI) 121 zdrave osobe uzrasta od 4 do 40 godina. U tom razdoblju sazrijevanja odvijaju se najveće promjene i poboljšanja u vezama u mozgu, ali i kresanja živčanih veza. Ali nisu sve veze među neuronima različitih dijelova mozga u jednakoj mjeri izložene ovom procesu. Najbolje se očuvaju prečice koje brzinski povezuju različite module obrade podataka, npr. za sliku i zvuk, a omogućavaju brz prenos informacija i sinhronizuju obradu. Promjene u ovim vezama otkrivene su u mnogim poremećajima u razvoju mozga kao što su shizofrenija, autizam i epilepsija.  
 
Istraživanje je po prvi put pokazalo da je gubitak vlakana bijele materije koja povezuju regije mozga izuzetno selektivan proces. Ono je utvrdilo da se tokom sazrijevanja mozga u vezama između različitih polutki te između različitih modula gubi mnogo manji broj živčanih veza nego što se pretpostavljalo.
 
 
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano