Novootkrivenom asteroidu dali ime "Sarajevo"!
19.12.2013. u 14:57 | Komentari: 2
Novootkrivenom asteroidu dali ime "Sarajevo"!
PRVI PUT U ISTORIJI DA NEKO NEBESKO TIJELO IMA VEZE S BIH

Grupa astronoma 'Le sagra' iz Španije dala je čast Astronomskom društvu Orion da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime 'Sarajevo', izjavio je danas u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.
Grupa astronoma "Le sagra" iz Španije dala je čast Astronomskom društvu "Orion" da imenuju novootkriveni asteroid, a mi smo se odlučili za ime „Sarajevo" - izjavio je danas u Sarajevu astronom Muhamed Muminović.
 
On je to kazao na predstavljanju 37. broja Naučno-popularne revije o prirodi, čovjeku i ekologiji "Fondeko svijet".
 
- Asteroid "Sarajevo" nisu otkrili astronomi iz BiH, jer nam je opservatorij uništen, ali s obzirom na to da ove godine slavimo 50 godina moderne astronomije, pripala im je ta čast - objasnio je Muminović.
 
Naglasio je da je ovo prvi put u historiji da neko nebesko tijelo ima veze s BiH.
 
- Ekologija se bavi zemljom, ali postoje i svemirski uticaji koji mogu da imaju efekte na ekologiju, a to su udari asteroida, kometa i bolida - kazao je Muminović prilikom predavanja o temi "Okolišni efekti udara asteroida".
 
Naglasio je da je Astronomsko društvo "Orion" zajedno s Federalnim hidrometeorološkim zavodom BiH ove godine pokrenulo bh. meteorsku mrežu te da su već postavili pet kamera koje snimaju nebo iznad BiH.
 
- Prošlog ljeta smo snimili jedini u regiji eksploziju bolida koji je mogao da dospije i do Zemlje. Te pojave mogu da imaju velike efekte na ekologiju Zemlje, iako se rijetko dešavaju. Dinosaurusi su jedan od primjera - dodao je.
 
Muminović je naglasio da praćenje nebeskih tijela omogućava da se jednog dana "Zemlja odbrani", iako u ovom trenutku ne postoji nikakva odbrana.
 
Časopis je predstavio profesor Agromediteranskog fakulteta Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru te kazao da se u njemu nalazi obilje tema koje se tiču zaštite sredine, odnosno biodiverziteta, sadnje šuma, energetska efikasnost te podrška novim izvorima energije koji će omogućavati korisnicima alternativne izvore energije.
 
(goBiH.ba/Fena/md)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • VIDEO: Fizičar Andreas Wahl uživa biti "pokusni kunić" u svojim eksperimetnima


  • Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.


  • MATEMATIČARI SU NA NOGAMA: Ogromna polemika oko tačnog odgovora


  • Apple kupuje vaš Android telefon i daje vam iPhone


  • Sve što znate o Hristu nije tačno, a ovo je istina


Najčitanije

Komentarisano