Ovo GRAS nikada neće imati: Pogledajte autobus budućnosti kojim se Sarajlije sigurno neće voziti!
18.12.2013. u 20:20 | Komentari: 0
Ovo GRAS nikada neće imati: Pogledajte autobus budućnosti kojim se Sarajlije sigurno neće voziti!
VIDEO/ ČUDO MODERNE TEHNOLOGIJE USKORO NA CESTAMA

Kako se u ovakvoj atmosferi osjećaju putnici, možete i sami pretpostaviti, a zbog svega navedenog ovaj inovativni projekt definitivno je znak onoga što bi nas moglo čekati u skoroj budućnosti... Nažalost, to se na putnike u Sarajevu ne odnosi.
Iako još nije zaživio na cestama, u Evropi se već uveliko razrađuje kocept dizajnera Tada Orlowskog koji je odlučio najnovije trendove u tehnologiji primijeniti u gradsko okruženje te je projektovao autobus budućnosti, pomalo smiješnog imena "Willie".
 
Ovaj autobus, osim što fantastično izgleda i služi javnom prijevozu, bio bi i sredstvo informiranja i oglašavanja.
 
Inovativan element kojime se "Willie" razlikuje od tradicionalnih autobusa jeste dizajn bočnih strana autobusa koje su izrađene od transparentnih LCD ekrana. Ova tehnologija već je dostupna u serijskoj proizvodnji, a njena primjena je raširena diljem svijeta.
 
autobus budućnosti Willie
 
Gradski autobusi bi se mogli preobraziti u mobilne reklamne plakate ili filmska platna s isječcima iz filmova, turističkim informacijama u najposjećenijim dijelovima grada ili bi, pak, mogli pružati putnicima dodatne informacije poput prikaza ruta autobusa, informacija o vremenskim prilikama, vijesti i slično...
 
Transparentni ekran tako može u svakom trenutku funkcionirati kao uobičajena površina za prikazivanje sadržaja te čak ima i 'touch control' funkcije. Gradski autobusi tako bi se prema viziji Tada Orlowskog mogli preobraziti u mobilne reklamne plakate ili filmska platna s isječcima iz filmova, turističkim informacijama u najposjećenijim dijelovima grada ili bi, pak, mogli pružati putnicima dodatne informacije poput prikaza ruta autobusa, informacija o vremenskim prilikama, vijesti i slično.
 
Ovo iznimno zanimljivo rješenje izgleda još dojmljivije kada se upale svjetla u unutrašnjosti autobusa, čime se stvara dojam kao da prikazi na ekranima doslovce žele iskočiti iz glatke staklene površine.
 
Kako se u ovakvoj atmosferi osjećaju putnici, možete i sami pretpostaviti, a zbog svega navedenog ovaj inovativni projekt definitivno je znak onoga što bi nas moglo čekati u skoroj budućnosti.
 
Nažalost, to se na putnike u Sarajevu ne odnosi.
 
 
 
(goBiH.ba/DEPO PORTAL/aa)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano