Crkva, sinagoga i džamija pod ISTIM krovom
19.10.2012. u 20:01 | Komentari: 5
Crkva, sinagoga i džamija pod ISTIM krovom
ZAJEDNIČKE SVEČANOSTI I VJERSKI OBREDI

Na trgu Petriplatz u Berlinu trebao bi biti podignut zajednički dom za molitvu i poučavanje za tri religije. Za ovu se ideju zalaže udruga židova, muslimana i kršćana.

 

Po šestotračnoj cesti svakodnevno bruje tisuće automobila. Tik uz nju je Petriplatz, trg u središnjoj berlinskoj četvrti Mitte. On još uvijek izgleda negostoljubivo. Podsjeća na ničiju zemlju smještenu između jučer i sutra. No to bi se moglo promijeniti kad ovdje jednog dana bude podignuta zgrada za molitvu i poučavanje, zajedno s crkvom, sinagogom i džamijom, pod jednim krovom.
 
U tu su svrhu Židovska zajednica iz Berlina, Sjemenište Abraham Geiger iz Potsdama, Forum za međukulturalni dijalog te Evangelička crkvena zajednica St.Petri-St.Marien ustanovile udrugu po imenu "Dom za molitvu i poučavanje Petriplatz Berlin". Od tada je proteklo više od godinu dana, a u međuvremenu je udruga po cijelom svijetu raspisala natječaj za arhitekte.
 
Nova bi zgrada trebala biti podignuta na temeljima nekadašnje crkve Sv. Petra. U planu su tri različite prostorije u kojima bi se održavali vjerski obredi za židove, muslimane i kršćane. One bi bile povezane jednom dvoranom u kojoj bi se slavile zajedničke svečanosti i po mogućnosti održavali zajednički vjerski obredi. Prvu nagradu na natječaju osvojio je berlinski arhitektonski ured Kuehn Malverzzi.
 
Prema nacrtima ovog ureda, nova bi zgrada trebala imati fasadu od svijetle cigle i toranj visok 44 metra kako bi podsjećala na neku utvrdu. U unutrašnjosti bi dominirale čiste geometrijske linije. U dvorani na dva kata koja će biti smještena pod kupolom, trebala bi biti zajednička učionica.
 
Gregor Hohberg, svećenik Evangeličke crkvene zajednice Sankt Petri - Sankt Marien i predsjednik ove zajedničke međureligijske Udruge zadovoljan je nacrtima. Ističe ipak da se tu ne planira "mješavina" vjeroispovijedi, već da "puno više, mi želimo učiti, dostojanstveno i s poštovanjem odnositi se jedni prema drugima".
 
Danas Petriplatz nije ništa više od ograđenog travnjaka. Do prije pet godina tamo je bilo jedno otužno parkiralište. 2007. arheološka iskapanja su otkrila ostatke Cöllna, povijesnog pra-Berlina, jednog od pet gradova koje je Friedrich I. 1709. godine ujedinio u glavni grad. Otkriveni su i Latinska škola, ostaci vijećnice, pokapalište, temelji i kamenje triju crkava, ona zadnja je bila srušena 1964. Sveukupno pronađeno je 220.000 objekata od arheološke vrijednosti.
 
Jedna od ideja Udruge doma za molitvu i poučavanje je da se svake godine izvodi drama Gottholda Ephraima Lessinga "Nathan Mudri", koja govori o ideji prosvjećivanja. Ovaj bi komad trebali postavljati različiti redatelji, uvijek 14. travnja, na dan berlinske praizvedbe ovog djela iz 1783. Drama je nastala u vrijeme kad je Friedrich Veliki svojim podanicima omogućio pravo da po vjerskim pitanjima smiju živjeti "svatko na svoj način".
 
(goBiH.ba)



Komentari: 5
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano