Žrijeb za SP u Brazilu milion posto je namješten
10.12.2013. u 6:42 | Komentari: 3
Žrijeb za SP u Brazilu milion posto je namješten
KRALJ BALKANSKIH PREVARA

SKOPLJE - Žrijeb Svjetskog prvenstva u Brazilu garantovano je namješten, rekao je za Anadolu Agency (AA) kralj balkanskih prevara, Makedonac Velibor Džarovski.
Čovjek koji je za vrijeme postojanja bivše SFR Jugoslavije namještao pobjednike muzičkih festivala, izbore za miss, te utakmice, ističe da je „svakome i malo upletenom u prljavi posao jasno da žrijeb za naredni Mundijal nije regularan“. 
 
„U najlakšoj grupi su Švicarska, jer je predsjednik FIFA Sepp Blatter Švicarac, kao i Francuska, zato što je predsjednik UEFA Francuz Michel Platini. Za protivnike u grupi 'E' dobili su slabi Ekvador i još slabiji Honduras. Mislite da je to slučajno? Ne, nije. Žrijeb je milion posto namješten“, tvrdio je Džarovski. 
 
Na pitanje novinara Anadolu Agency kako je moguće namjestiti žrijeb na tako visokom nivou, odnosno kako može tako nešto tvrditi bez čvrstih dokaza, kontroverzni Džarovski je odgovorio: 
 
„Kakvo ti je to pitanje? Ništa lakše! Jedna kuglica bude malo toplija od drugih, i eto ti... Ili neka bude malo teža, i to je to... Znam kako se to radi, jer sam mnogo puta namještao žrijeb Kupa Makedonije, kako bi moj Vardar dobivao slabijeg protivnika. Ako već vi mene pitate kako mogu tako nešto tvrditi, pitam ja vas zašto naše balkanske reprezentacije koje će igrati na SP, Bosna i Hercegovina i Hrvatske nisu u laganim grupama? Jasno, zato što nemamo lobi i svoje čelnike u UEFA i FIFA“.     
 
- Uhapšen u Splitu zbog „štele“ 12 utakmica - 
 
Džarovski, koji je organizirao oko 5.000 koncerata muzičara raznih profila 1988. godine bio je uhapšen u Splitu (Hrvatska) zbog sumnje u namještanje 12 utakmice u ligi bivše Jugoslavije. Međutim, pušten je na slobodu nakon što sud nije prikupio dovoljan broj dokaza. 
 
„Dokazati prevare, to jeste namještene utakmice i žrijeb,  muzičke festivale veoma je teško. Zato sam ja dugo u ovom poslu. Bilo je situacija kada je bilo gusto, ali uvijek sam izlazio kao pobjednik. Dva puta pucali su na mene, jednom u Priboju na Limu, drugi put u Tuzli. Oba puta sam trebao  namjestiti utakmice Vardara. U Priboju sam čovjeku na petom spratu dao novac da namjesti utakmicu, a kada sam izašao iz zgrade pucali su na mene. Imao sam sreće i tada i u Tuzli“, kazao je Džarovski, dodavši:  
 
„Bez obzira na sve i danas sam u prljavom poslu kojim sam se počeo baviti još 1973. godine. Ne mogu da se povučem, jer ako bih to učinio ne bih mogao da spavam“. 
 
Samoproglašeni „kralj balkanske fudbalske mafije“, kako ga nerijetko oslovljavaju u Makedoniji, rekao je i da namještanje utakmica cvijeta u cijelom svijetu, ali i „na prostorima država bivše Jugoslavije, te posebno Grčke i Turske“.    
 
„Ma kod nas, na ovim prostorima, stalno se namještaju utakmice. Posao cvate. Istina, posljednjih godina manje sam u cijeloj priči zato što mi to ne dozvoljava zdravlje. No, u posljednje vrijeme najveće prljavštine su u Skandinaviji. Svi misle gore je uređeno društvo i da nema prevara, ali grdno se varaju“, kaže Džarovski.   
Žali što „nije u najboljim godinama“ u današnjem, odnosno u vremenu od kada na Balkanu postoje kladionice. 
 
„Da su u vrijeme kada sam bio u top formi postojale kladionice danas bih imao para kao Bill Gates. Onda se fino zarađivalo od namještanja, ali sitan je to novac u odnosu na onaj koji je danas u opticaju“, govorio je Džarovski za Anadolu Agency.  
  
- Namjestio 134:0 u fudbalu i 0:0 u rukometu -  
 
Džarovski iz svoje „bogate karijere“ posebno izdvaja dvije prevare za pamćenje. Namjestio je rezultat fudbalske utakmice 134:0, kao i rukometnu koja je okončana sa 0:0. 
 
„Namjestio sam fudbalsku utakmicu rezultatom 134:0. Učinio sam to zato što je predsjednik kluba Leskoec bio moj prijatelj, inače profesor na Turističkom fakultetu. On je puštao moje prijatelje da prođu na ispitu kada god bih to tražio od njega, pa sam mu uzvratio uslugu“, rekao je Džarovski, ističući: 
 
„Tada nisam uzeo ni dinara. Igrači oba tima potom bili su doživotno suspendovani, ali nisam ja o tome trebao da mislim. Što se tiče 0:0 u rukometu bila je to utakmica Druge jugoslavenske lige između Metalca iz Valjeva i Industrijaleca iz Skoplje. Zaradio sam grdne pare na tom poslu. Inače, kada god sam namještao utakmice, osim ove 134:0, gledao sam da ne bude puno golova. Bilo me sramota zbog ljudi koji dođu da gledaju meč i navijaju svim srcem za svoj tim, a oni izgubili nekoliko dana prije utakmice“. 
 
- BiH i Hrvatska mogu daleko dogurati na SP - 
 
Nije isključeno da neke utakmice i na SP u Brazilu naredne godine „budu unaprijed odlučene“, mišljenja je Džarovski. 
 
„Sve se može namjestiti. Zašto ne bi mogla i utakmica na SP?!“, uvjerava Džarovski, nekadašnji menadžer mnogih muzičkih i sportskih zvijezda za kojeg se svojevremeno govorilo „da može sve“. 
 
Sa čistog sportskog aspekta njegova očekivanja od Mundijala su:  
 
„Bosna i Hercegovina proći će u drugi krug iz grupe 'F'. Ni Argentini neće biti lako protiv tima velikog majstora Safeta Sušića. Bosna je bolja od Nigerije i Irana, te će najmanje kao druga u osminu finala. Ni Hrvatska nije bez šansi. Ako ne izgube od domaćina Brazila u prvom kolu sigurno će proći grupnu fazu. Meksiko i Kamerun su dobri, ali nisu ekipe kojima se Hrvati ne mogu suprotstaviti. Uz malo našeg balkanskog vica i BiH i Hrvatska mogu daleko dogurati“.
 
 
 
(goBiH.ba/AA)



Komentari: 3
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Miralem Pjanić: Nisam zaslužio crveni karton


  • Dominacija Jusufa Nurkića na otvaranju NBA sezone


  • Potvrđeno: Zmajevi protiv reprezentacije Španije 29. maja


  • Braća Nedim i Aid Kudra na suparničkim stranama u duelu Igmana i Klisa


  • Neumoljiva statistika Miralema Pjanića


Najčitanije

Komentarisano