Sedam neobičnih činjenica o Tesli
7.12.2013. u 12:56 | Komentari: 2
Sedam neobičnih činjenica o Tesli
NAUKA

Nikolu Teslu su njegovi savremenici smatrali čudakom, a o životu legendarnog naučnika i dan-danas se ne zna mnogo. Predstavljamo vam sedam neobičnih činjenica o Tesli koje verovatno niste znali.
 
Mrzio je bisere
 
Tesla nije podnosio bisere, toliko da je odbijao da razgovara sa ženama koje su ih nosile. Nikada nije objasnio zbog čega ih mrzi.
 
Živio je u celibatu
 
Smatrao je da bi seks bio poguban po njegov intelekt, pa je živio u celibatu. Jednom prilikom je rekao: “Mislim da ne biste mogli da nabrojite mnogo dobrih izuma oženjenih ljudi”.
 
Bio je opsjednut brojem tri
 
Razne jednostavne radnje Tesla je obično radio triput zaredom, pa mnogi sumnjaju da je patio od opsesivno-kompulzivnog poremećaja. Po triput je prao ruke i obilazio zgradu prije nego što uđe u nju.
 
Posljednju deceniju života proveo je u hotelskoj sobi
 
Posljednjih deset godina života Tesla je proveo u sobi broj 3327 hotela Njujorker, na 33. spratu (pogledati prethodnu stavku).
 
Volio je golubove
 
Ne samo da je hranio golubove u parku, već je volio da ih donosi u svoju sobu. Posebno se vezao za jednu golubicu, o kojoj je rekao: “Volio sam je kao što muškarac voli ženu i ona je voljela mene. Dok sam je imao, moj život je imao svrhu.”
 
Bio je pristalica eugenike
 
Tesla je vjerovao da “inferiorni” ljudi ne treba da imaju potomstvo. U članku iz 1935. godine napisao je: “Za stotinu godina neće se više dešavati da se normalna osoba razmnožava sa osobom koja joj intelektualno ne odgovara.”
 
Tvrdio je da je izumio “zrak smrti”
 
Legendarni naučnik tvrdio je da je izumio “zrak smrti” koji može da uništi 10.000 neprijateljskih aviona sa razdaljine od 320 kilometara. Njegove bilješke o “zraku smrti” nikada nisu bile dostupne javnosti.
 
 
(goBiH.ba/Blic)



Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • VIDEO: Fizičar Andreas Wahl uživa biti "pokusni kunić" u svojim eksperimetnima


  • Proverite rad svog mozga za nekoliko sekundi. Najpopularniji test za proveru dominantne hemisfere mozga.


  • MATEMATIČARI SU NA NOGAMA: Ogromna polemika oko tačnog odgovora


  • Apple kupuje vaš Android telefon i daje vam iPhone


  • Sve što znate o Hristu nije tačno, a ovo je istina


Najčitanije

Komentarisano