Evo zašto ne možete da ostavite cigarete
28.11.2013. u 16:44 | Komentari: 0
Evo zašto ne možete da ostavite cigarete
NAUKA

Naučnici su uspjeli da identifikuju neurone u mozgu koji izazivaju zavisnost od nikotina
Ciljanje na određenu grupu nervnih ćelija u mozgu moglo bi da pomogne ljudima da prestanu da puše, kažu naučnici. 
 
Eksperimenti na miševima pokazuju da nikotinska zavisnost može da se prati do jedne regije mozga pod imenom interpedunkularno jedro. Istraživanja pokazuju da neuroni u toj regiji zasvijetle kada osoba ima potrebu za cigaretom. 
 
Naučnici vjeruju da bi liječenje ciljanom redukcijom aktivnosti u interpedunkularnom jedru jednog dana moglo da pomogne ljudima da se zauvijek riješe zavisnosti od duhanskog dima. 
 
- Bili smo iznenađeni pronalaskom da samo jedna populacija neurona unutar jedne regije mozga zapravo kontroliše fizičke manifestacije, takozvane krize, kod uskraćivanja nikotina – kaže autor istraživanja dr. Andrew Tupper s Univerziteta u Massachusettsu. 
 
Njegov tim prvo je šest nedjelja zamorcima davao vodu obogaćenu nikotinom. Nakon uskraćivanja nikotina miševi su počeli da se tresu i grebu po staklu, pokazivali su znake prekidanja uzimanja droge. 
 
Tokom bližeg posmatranja, mozak životinja otkrivao je abnormalno povećanu aktivnost u neuronima interpedunkularnog jedra. 
 
Takođe, kada bi neuroni bili vještački aktivirani svjetlom, miševi bi ponovo pokazivali znake nikotinske krize, bez obzira na to da li su prije bili izloženi drogi ili ne. Smanjivanje aktivnosti tih neurona imalo je obrnuti efekat. Pronalasci su objavljeni u časopisu “Current Biology”. 
 
- Uloga interpedunkularnog jedra u zavisnosti od nikotina ima smisla. Ta regija prima signale od ostalih područja mozga uključenih u korištenje nikotina i povezana je s osjećanjem anksioznosti. Isto tako, vrlo je gusto nabijena molekulima receptora koji su osjetljivi na nikotin – kažu istraživači. 
 
Naučnici još ne znaju je li njihovo otkriće bitno i za ostale vrste zavisnosti, ali ta mogućnost nije isključena. 
 
- Pušenje je preovlađujuće kod ljudi koji koriste i ostale supstance, što sugeriše potencijalnu interakciju između korištenja nikotina i ostalih droga – kaže dr. Tupper.
 
 
 
(goBiH.ba)Komentari: 0
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano