Jesmo li sami? Kraj svake pete zvijezde je planeta poput Zemlje
5.11.2013. u 9:15 | Komentari: 2
Jesmo li sami? Kraj svake pete zvijezde je planeta poput Zemlje
Nauka i tehnologija

Naučnici su zahvaljujući teleskopu Kepler otkrili još 833 potencijalna planeta, ali i kako svaka peta zvijezda ima planetu veličine Zemlje u zoni u kojoj je život moguć
Izgledi da negdje daleko u svemiru živi neko ili nešto drastično su porasli u ponedjeljak. Zahvaljujući analizi podataka teleskopa Kepler, astronomi kažu kako bi samo u našoj galaksiji moglo biti 40 milijardi planeta, koji su veliki poput naše Zemlje i od svojih su zvijezda udaljeni dovoljno da bi mogli podržavati život. Svaka peta zvijezda ima planetu u toj zoni, gdje nije ni prevruće ni prehladno, a mogla bi postojati i voda u tekućem stanju. 
Naravno, to ne znači i da su te planete nastanjive jer je moguće da nemaju ispravnu atmosferu, no svejedno ovo znači da samim pogledom u nebo možemo vidjeti gomilu potencijalnih 'drugih Zemalja'. Tako su otkrili Kepler 78b koji je udaljen 400 svjetlosnih godina i poput Zemlje je sastavljen od gvožđa i stijena, a iako je malo veći od Zemlje, preblizu je svoje zvijezde i pakleno vruć. S druge strane Kepler 62e je udaljen 1200 svjetlosnih godina, 60 posto je veći od Zemlje, ali se nalazi u zoni koja bi mogla podržavati život. Njegova je zvijezda nešto manja i hladnija od našeg Sunca. 
 
Na naučnoj konferenciji Kepler, naučnici su objavili da na listu potencijalnih planeta, koje su otkrili Keplerom, dodaju njih još 833. Oni će morati proći još dodatne provjere, prije nego ih uvrste među potvrđene planete. Među njima je 10 planeta koji su u zoni pogodnoj za život, a veličinom su do duplo veći od Zemlje. Ovim otkrićem, od januara je broj potencijalnih planeta skočio za 29 posto.
 
(goBiH.ba)Komentari: 2
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Otkrivamo karakteristike novog iPhone 11 mobilnog telefona


  • Produžite trajanje baterije na iPhoneu, riješite se aplikacija koje "puno troše"


  • CERIT organizovao višednevni seminar za profesore informatike u HNK


  • Revolucija u transportu: Iz Dubaija u Abu Dhabi za samo 12 minuta


  • Prodavači vam ovo nikada neće reci: Pokvario vam se TV pod garancijom, znate li šta možete tražiti?


Najčitanije

Komentarisano