PRVI NEZVANIČNI REZULTATI POPISA U BIH: OKO 54% BOŠNJAKA VIDEO
30.10.2013. u 18:34 | Komentari: 1
PRVI NEZVANIČNI REZULTATI POPISA U BIH: OKO 54% BOŠNJAKA VIDEO
Popis stanovništva u BiH

U Bosni i Hercegovini živi između 3,7 i 3,8 miliona stanovnika. Od toga, skoro 54% su Bošnjaci. Ovo su prvi nezvanični podaci nevladinih organizacija, čiji su predstavnici tokom popisa pratili rad popisivača.
Između ostalog, prvi nezvanični podaci pokazali su, prema istom izvoru, da je u Republici Srpskoj (RS) popisano između 186.000 i 205.000 Bošnjaka. Nezanemarljiv broj stanovnika izjasnio se nacionalno i kao Bosanci i Hercegovci, dodaje dalje TV 1, ipak navodeći da je prerano za iznošenje podatka o kojem broju je riječ.
 
Ako se ovi podaci uporede sa nekim drugim preliminarnim procjenama – primjerice lider HDZ BiH Dragan Čović kazao je da u Bosni i Hercegovini živi oko 470.000 Hrvata, te još nekim sličnim – možda je za dio javnosti najzanimljiviji “rezultat” popisa ovakav: Bošnjaci 54%, Hrvati 11,5%, Srbi 32,5%, Ostali 2%!
 
Rok za obljavivanje rezultata popisa je tri mjeseca nakon njegovog okončanja, dakle sredinom prvog mjeseca iduće godine.
 
- Mi se nadamo u sve tri statističke institucije da ćemo to uspjeti završiti i prije zakonskog roka i da ćemo tad imati preliminarne rezultate – kazala je Mirsada Adembegović, portparol Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.
 
Popisni materijal iz cijele BiH dostavljen je u centralno mjesto za obradu podataka u Istočnom Sarajevu, a bit će proveden i kontrolni popis.
 
 
 
(goBiH.ba/tv1)



Komentari: 1
Nadimak:  
Komentar:  

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano