Senzacionalno: Uz ova četiri začina pobijedite sve bolesti pa čak i rak
20.10.2013. u 9:48 | Komentari: 1
Senzacionalno: Uz ova četiri začina pobijedite sve bolesti pa čak i rak
Zdravlje

Željezo je mineral koji često nedostaje u prehrani vegeterijanaca, a upravo iglice ružmarina kriju pravo obilje ovog minerala. Ako u organizam ne unosimo dovoljno željeza možemo očekivati da će nas mučiti umor i anemija.
Začini se koriste da bi podigli okus hrane koju spravljamo. No, osim ovih dobro nam znanih kulinarskih svojstava mogu se pobrinuti i za naše zdravlje.
 
Ružmarin
 
Željezo je mineral koji često nedostaje u prehrani vegeterijanaca, a upravo iglice ružmarina kriju pravo obilje ovog minerala. Ako u organizam ne unosimo dovoljno željeza možemo očekivati da će vas mučiti umor i anemija. No, uz ružmarin koji je bogat karnosičkom kiselinom čija je uloga signalizacija mozgu da se obrani od štetnih nusprodukata metabolizma koji mogu dovesti do bolesti, a riječ je o radikalima. Ružmarin snižava rizik i od moždanog udara te neurodegenerativnih stanja poput Alzheimerove bolesti jamče istraživači u stručnom časopisu Journal of Neurochemistry. Ružmarin se konzumira tako što se grančica nasjecka i posipa po mesu ili salati.
 
Bosiljak
 
Još su stari Grci ovaj začin čije ime dolazi od grčke riječi basileus što znači kralj bosiljak smatrali kraljem začina. Bosiljak je u talijanskoj kuhinji nezamjenjiv, a odlično prija i u jelima s rajčicom. Njegova uloga u jelima je značajna jer osim okusa pomažu i u probavljanju težih jela pa ga se stoga dodaje i masnoj ribi.
 
Otvara apetit, potiče probavu, smiruje upalu sluznice želuca i crijeva, koristi se za rješavanje problema kod nadutosti, vjetrova i mučnina. Također, liječi upale bubrega i mjehura, a ženama koristi kod neredovitih mjesečnica.
 
Ekstrakt bosiljka snižava krvni tlak jednako kao i lijekovi pokazalo je to istraživanje Medicinskog fakulteta Sveučilišta Xinjiang a smatraju i da utječe na razinu proteina koji stežu krvne žile.
 
Origano
 
Začin neizostavan u pripremi pizze bogat je mineralima poput niacina, beta-karotena i bakra, a sadrži i brojne druge hranjive tvari. Istraživanja pokazuju da je origano čak 42 puta bogatiji antioksidansima nego jabuke, od borovnica je bolji četiri puta, a od naranče 12.
 
Origano poput bosiljka i ružmarina posjeduje ružmarinsku kiselinu koja je snažan antioksidans koji pomaže u sprječavanju oštećenja stanica uzrokovanih slobodnim radikalima. Sve ovo smanjuje rizik od raka, bolesti srca, preranog starenja i ateroskleroze, a ružmarinska kiselina saveznik je i protiv alergijske astme.
 
Ovaj mirišljavi začin bogat je antibakterijskim svojstvima koja uključuje ulje timol i karvakrol. Istraživanja kažu da ovaj dvojac zaustavlja rast brojnih bakterija. Stručnjaci Medicinskog fakulteta Georgetown Sveučilišta u Washingtonu pokazali su kako karvakrol može zaustaviti rast gljivice Candide albicans.
 
Od origana se može pripremiti čaj, može biti i kao što je već poznato začin te se koristiti može u obliku svježih listova.
 
Cimet
 
Ovo je jedna od najsvestranijih i najučinkovitijih biljaka smatraju stručnjaci koji su uvjereni u zdravstvene dobrobiti ovog začina. Iznimno je sposoban kod borbe s dijabetesom jer poboljšava aktivnost inzulina. Učinkovit je kod popravljanja probave, a potiče i znojenje te je vrlo djelotvoran kod problema s kašljem. Cimet ima antioksidativna i antiupalna svojstva baš kao i antibakterijaska. Brojne studije kažu da može pomoći u smanjenju rizika od nekih vrsta raka, može smanjiti i krvni tlak, kolesterol te količinu tjelesne masnoće piše Ordinacija.hr dodaju i da je za pozitivan utjecaj cimeta dovoljno pola žlice cimeta na dan.
 
(goBiH.ba)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • U BiH raste svijest o prednostima pohrane matičnih ćelija


  • Ajla Macić: Hobi pretvorila u biznis


  • Prirodnim antibioticima pobijedite prehladu i upale


  • 5 korisnih saveta: kako produžiti rok trajanja baterije telefona i laptopa.


  • Neočekivani načini korišćenja omekšivača za veš u domaćinstvu.


Najčitanije

Komentarisano