Preliminarni rezultati popisa u BiH u januaru sljedeće godine
17.10.2013. u 19:33 | Komentari: 1
Preliminarni rezultati popisa u BiH u januaru sljedeće godine
Popis stanovništva u BiH

"Nepravilnosti vezane za popis stanovništva u Bosni i Hercegovini bile su najizraženije u entitetu Republika Srpska, gdje je faktički skrivan popisni materijal u cilju onemogućavanja popisa Bošnjaka, posebno onih koji su prisustvovali popisu, a privremeno boravili u inozemstvu", kazao je danas Sejfudin Tokić iz koalicije "Bitno je biti Bošnjak".

 
"Bilo je i otvorenih onemogućavanja da se ti državljani, građani BiH popišu, do prijetnji tim ljudima. Takve prijetnje su dolazile čak iz samog vrha RS-a, od predsjednika RS-a, te od nekih ljudi koji su se predstavljali kao stručnjaci u tumačenju zakona", pojasnio je Tokić.
 
Prema njegovim riječima, Bošnjaci su ipak izdržali sve te pritiske i na određen način se uspio popisati najveći broj ljudi.
 
"Mi, pored svih tih manjkavosti i različitih manipulacija tokom popisnog perioda, u pretpopisnom periodu, ali i nakon popisnog perioda, možemo govoriti da bi ovaj popis ipak mogao dati koliko-toliko realnu sliku stanovništva u BiH nakon 22 godine", kazao je Tokić i dodao da "vjeruje da će BiH već u januaru imati preliminarne podatke o etničkoj strukturi stanovništva".
 
Tokić je upozorio da "još nije sve završeno" i da će još biti manipulacija. 
 
"Namjere onih koji su na ovom popisu toliko insistirali na etničkom izjašnjavanju, bile su da, na određen način, izmanipulišu čitav popis i pokušaju ga iskoristiti za one nakane u kojima nisu uspjeli tokom agresije, a to je slabljenje BiH i slabljenje Bošnjaka".
 
"Statistika je tačan zbir netačnih podataka i realno ne možemo imati stopostotnu sliku, realnu sliku stanja u BiH", kazao je Tokić odgovarajući na novinarsko pitanje o tome koliko će popis pokazati realnu sliku stanja u Bosni i Hercegovini.
 
(goBiH.ba/AA)



Komentari: 1
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano