Kako je kontroverzni biznismen Enver Moralić ostao bez 15,5 miliona KM
27.9.2016. u 8:49 | Komentari: 0
Kako je kontroverzni biznismen Enver Moralić ostao bez 15,5 miliona KM
Bosna i Hercegovina

Šećerana Bijeljina od pranja novca za narkomafiju do likvidacije

Piše: Ljubo Ljubojević
Hoće li kontroverzni biznismen Enver Moralić, koji slovi za najbogatijeg Bosanca u Hrvatskoj, ostati bez 15,5 miliona maraka koje je, prema njegovim navodima, investirao u Šećeranu Bijeljina.
Stečajni upravnik Fabrike šećera iz Velike Obarske kod Bijeljine Lazo Đurđević na posebnom ispitnom ročištu, održanom 22. septembra, u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, za ispitivanje prijavljenih potraživanja u postupku stečaja nad Šećeranom Bijeljina u cjelosti je osporio, kao neosnovano, potraživanje biznismena rođenog u Kotor-Varoši.
Pranje novca za Šarića
Moralić je nakon toga najavio da će podnijeti krivične prijave za prevaru protiv svih odgovornih koji su osporili njegovu višemilionsku investiciju u bijeljinsku Šećeranu, tvrdeći da je njegov uloženi novac „apsolutno čist i da to niko nikada nije mogao, niti će moći osporiti“.
Inače, u ovdašnjoj javnosti, nakon velike afere oko „pranja novca“ narkobosa Darka Šarića, posredstvom Zorana Ćopića, i sumnjivom kupovinom akcija u bijeljinskoj Šećerani, teško je bilo koga ubijediti da je sve to oko prve privatizacije Šećerane, u koju je indirektno bio uključen i Enver Moralić, bilo „čista posla“.
Policija je još 26. aprila 2011. godine obavila pretres u Šećerani zbog sumnje da se njen privatizacioni vlasnik Zoran Ćopić, kasnije će se predstavljati kao vlasnik banjalučkog „Agrocoopa“, bavio pranjem novca za račun narkobosa iz Srbije Darka Šarića. O tome se u Semberiji naveliko šaputalo i prije odluke Vlade RS-a da proda Šećeranu banjalučkom „Agrocoopu“.
Da bi stvari bile jasnije, „Agrocoop“ će za svog strateškog partnera odabrati Poljoprivrednu zadrugu „Jankovci“ iz Hrvatske, za koju je tada malo ko znao da pripada Enveru Moraliću.
Krečna peć u bijeljinskoj Šećerani potpaljena je početkom oktobra 2010. godine, nakon osamnaest godina, jer je zadnju predratnu kampanju prerade šećerne repe ova fabrika imala 1992. godine. Niko tada nije posumnjao da će to biti i posljednja poslijeratna kampanja u ovoj, jedinoj bosanskohercegovačkoj fabrici šećera, jer je Afera „Ćopić“ ubrzo zakucala na vrata Šećerane.
Ćopić će presudom Posebnog odjeljenja Okružnog suda u Banjoj Luci za najteže oblike organiziranog kriminala 18. jula 2013. godine biti osuđen na četiri i po godine zatvora zbog pranja novca narkobosa Darka Šarića. Direktor „Agrokopa“ Ljubo Mrđen ranije je, nakon priznanja krivice, osuđen na šest mjeseci zatvora.
Damir Pejaković, direktor kontrolinga povezanih društava u vlasništvu Envera Moralića, tvrdi sada da Moraliću, kao najvećem povjeriocu bijeljinske Šećerane, sa 15,5 miliona KM osporenih potraživanja od strane stečajnog upravnika Laze Đurđevića, ne preostaje ništa drugo nego da presavije tabak i tuži sve koji osporavaju to potraživanje.
- Imamo pravosnažno sudsko rješenje da je to potraživanje priznato, imamo, dakle, izvršnu ispravu. Stečajni upravnik i stečajni sudija sada traže tehničke mogućnosti da ospore potraživanje najvećeg povjerioca - kaže Pejaković.
Vjerodostojnost ugovora
I dok Pejaković i Moralić prijete tužbama i sudovanjem čak do Strazbura, stečajni upravnik bijeljinske Šećerane Lazo Đurđević izjavljuje da nije osporio bilo kakvu sudsku presudu, već je osporio aktivnu legitimaciju prenosiocu i primaocu potraživanja, dovodeći u pitanje vjerodostojnost ugovora o prenosu Moralićevih potraživanja na firmu „Tamol Assets Corp“, registriranu na Britanskim Djevičanskim otocima. Time je osporio aktivnu legitimaciju Enveru Moraliću, kao povjeriocu za podnošenje prijave spornih potraživanja. Stečajni upravik je mišljenja da pravo na potraživanja ima Poljoprivredna zadruga „Jankovci“, koja je i bila učesnik u procesu kupovine Šećerane.
Đurđević je svoj stav na sudu obrazložio i činjenicom da je banjalučki „Agrocoop“, koji se u 2010. godini, nakon prvog stečaja, pojavio kao strateški partner Šećerane, imao obavezu na osnovu stečajnog plana da investira određena finansijska sredstva, na osnovu čega je dobio i dodatne akcije u Šećerani. Međutim, kasnije je svoja ulaganja prefakturirao na stečajnog dužnika, a obaveze prenio na treća lica.
Početna cijena Šećerane 23,7 miliona maraka
Stečajni upravnik Fabrike šećera Lazo Đurđević najavio je da će prvu licitaciju raspisati po početnoj cijeni od 23,7 miliona KM, na koliko je procijenjena imovina Šećerane.
Ukoliko prva ne uspije, bit će raspisana druga licitacija, sve u skladu sa odlukama Skupštine povjerilaca.

(goBiH.ba/faktor)




Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano