Čavara razgovarao s direktorima kladionica u BiH
11.5.2016. u 8:41 | Komentari: 2
Čavara razgovarao s direktorima kladionica u BiH
Bosna i Hercegovina

Nakon sastanka je objavljeno da su direktori kladionica izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su kazali, iznošenja neistina putem medija, pa čak i od nositelja visokih pozicija u institucijama vlasti

 
Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara razgovarao je s Markom Milanovićem, Krešom Vukojom i Goranom Jozipovićem, direktorima kladionica "Sport Plus“, "Premier“ i "Bet live“, saopćeno je u utorak iz Ureda predsjednika FBiH.
 
 „Uz predstavljanje rada navedenih kladionica, koje upošljavaju preko 2.500 djelatnika i koje su za prva četiri mjeseca uplatile 11 000 000 KM u proračun Federacije BiH, pored isplata plaća i doprinosa, direktori su istaknuli i probleme s kojima se društva za priređivanje igara na sreću susreću u svom radu“, navodi se u saopćenju.
 
 Nakon sastanka je objavljeno da su direktori kladionica izrazili nezadovoljstvo zbog, kako su kazali, iznošenja neistina putem medija, pa čak i od nositelja visokih pozicija u institucijama vlasti.
 
 "Isto tako, direktori kladionica istaknuli su da u potpunosti rade sukladno važećim zakonima te su izrazili spremnost pružiti stručnu pomoć u izradi zakonskih rješenja kojima će se još kvalitetnije urediti ova oblast", objavljeno je iz Čavarinog ureda.
 
 Na sastanku je zaključeno da je potrebno poboljšati zakonsku regulativu, odnosno izvršiti stručnu analizu postojećeg Zakona o igrama na sreću Federacije BiH i njegovih efekata te, na temelju tih podataka, uraditi izmjene navedenog zakona.
 
 Iako se očekivalo, federalno Ministarstvo financija nije ni na posljednjoj sjednici Vlade FBiH pripremilo izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, koje bi trebale uvesti više reda u rad kladionica, odnosno, povećati porezne prihode.
 
 Prema nekim procjenama, zbog činjenice da se na dobitke do 100 KM ne plaća porez, vlasnicima kladionica na mjesečnom nivou ostaje oko 20 milijuna maraka, zbog čega su zastupnici SDA u Parlamentu Federacije BiH tražili da se konačno usvoje izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću.
 
 Prema podacima Porezne uprave FBiH trinaest privatnih kladionica u Federaciji BiH su u nepuna četiri mjeseca 2016. ostvarile promet od 452 miliona KM, od čega je 364 miliona maraka isplaćeno na ime dobitaka manjih od 100 KM, koji nisu oporezovani.
 
 (goBiH.ba / SB)

 




Komentari: 2
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano