'Zelene beretke' položile cvijeće u spomen stradalim braniteljima
3.5.2016. u 11:44 | Komentari: 0
'Zelene beretke' položile cvijeće u spomen stradalim braniteljima
'Zelene beretke' položile cvijeće u spomen stradalim braniteljima

Drugi i treći maj 1992. godine predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva i BiH u ratu 1992. - 1995.
U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj, danas Ulici Hamdije Kreševljakovića u Sarajevu, počast stradalim braniteljima Sarajeva kod mosta Drvenija, kao i svakog 3. maja, i danas su veterani minulog rata i odbrane Sarajeva okupljeni oko Udruženja "Zelene beretke" odali polaganjem cvijeća.
 
Drugi i treći maj 1992. godine predstavljaju prekretnicu u odbrani Sarajeva i BiH u ratu 1992. - 1995.
 
Istaknuto je da su građani oskudnim sredstvima i bez vojne opreme uspjeli odbraniti glavni grad BiH.
 
Okupljene je pozdravio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Muharem Fišo koji je istakao da će vremenom biti prikazana istina.
 
Naveo je da su se građani i članovi udruženja ''Zelene beretke'' okupili i danas da u duhu mira i tolerancije odaju počast onima koji su život dali za svoj grad i domovinu.
 
Predsjednik Udruženja koje je organizator skupa Muhamed Švrakić pozdravio je bivše borce i građane te pohvalio odziv predstavnika vlasti na odavanju počasti stradalim Sarajlijama.
 
Zahvalio je i zbog mirnog okupljanja iako se očekuje dolazak delegacija iz Republike Srpske koji će obilježiti godišnjicu stradanja vojnika bivše Jugoslovenske narodne armije.
 
Okupljeni su se nakon odavanja počasti kod mosta Drvenija uputili na Kovače gdje će se također prisjetiti poginulih branilaca te im odati počast.
 
Kako smo ranije naveli, policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspoređeni su već jutros u ulici Hamdije Kreševljakovića, bivšoj Dobrovojlačkoj, gdje će danas biti obilježana 24. godišnjica stradanja Sarajlija i nekoliko pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA).
 
Policija je raspoređena i u susjednim ulicima, a na mjesto događaja poslani su i pripadnici opremljeni za nemire, javlja Fena. 
 
Iz MUPKS-a ranije su najavili da je sve spremno za osiguranje tog događaja te su podsjetili da je obilježavanje prošle godine prošlo izuzetno korektno i da se nadaju da će tako biti i danas.
 
Najavljen je dolazak nekoliko autobusa iz tog entiteta, a prema rasporedu Odbora Vlade RS-a za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova oko 10.00 sati će krenuti u Sarajevu gdje će šetnjom s upaljenim svijećama i cvijećemodati počast strdalim pripadnicima bivše JNA.
 
Prije toga obavit će molitvu u Spomen-crkvi u Miljevićima.
 
Kako saznajemo, delegacija iz Republike Srpke još nije stigla na mjesto oblježavanja godišnjice. 
 
 
 
(goBiH.ba/Vijesti.ba)



Komentari: 0
Nadimak:
Komentar:

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano