Ostavke pljušte u Stolačkom SDA-u
18.5.2015. u 17:44 | Komentari: 0
Ostavke pljušte u Stolačkom SDA-u
Saopštenje za javnost OO SDA Stolac - PREDMET: Ostavka na funkcije u OO SDA Stolac

Na naš e-mail stiglo je saopštenje za javnost od strane OO SDA Stolac koje prenosimo u potpunosti

Stolac, 14. 05. 2015. godine

Kantonalno odbor SDA HNK-a

 

 

 

PREDMET: Ostavka na funkcije u OO SDA Stolac

 

          Mi dolje potpisani potaknuti grubim kršenjima Statuta SDA i Pravila izbornog postupka u SDA podnosimo neopozivu ostavku na funkcije koje smo vršili u OO SDA Stolac.

 

         Suočeni sa pristrasnim ponašanjem višeg nivoa SDA, pogotovo Centralne apelacione komisije i generalnog sekretara SDA Amira Zukića, zaključili smo da nam ne preostaje ništa drugo do distancitrati se od svih izbornih radnji s obzirom da je iz navedenih odluka Centralne apelacione komisije jasno da je već unaprijed donesena „odluka“ o rezultatima izbornog procesa u OO SDA Stolac.

Koliko je grube povrede izbornog postupka počinila Apelaciona komisije vidljivo je iz sljedećih primjera:

  1. Odlukom broj 05/12-021-444/2015 od  24. 04. 2015. godine Centralna apelaciona komisija je poništila legalno održane izbore u MO Aladinići koji su provedeni u prisustvu 44 (četrdeset četiri ) člana MO Aladinići samo iz razloga što je dotadašnjem predsjedniku MO Aladinići bilo ćeif da bez ikakvih opravdanih razloga dva sata pred zakazani termin održavanja skupa donese obavještenje o odgađanju skupa, da bi na sljedećem kandidacionom i izbornom skupu kome je prisustvovalo 158 (stotinu pedeset osam) osoba iako je na zadnjim lokalnim i općim izborima prosjek glasova za SDA sa biračkih mjesta 176 A 008 Aladinići i 176 A 017 Crnići  koja gravitiraju u MO Aladinići, iznosio 156 (stotinu pedeset šest) glasova, što je apsurdno i po čeme ispada da u MO Aladinići ima više članova SDA nego glasača. I uprkos naprijed navedenim činjenicama izbori u MO Aladinići su „legalni“.
  2. Dalju „sječu knezova“ Centarlna apelaciona komisija je nastavila sa odlukom broj 05/12-021-528/15 od 07. 05. 2015. godine kojom je poništila izborni postupak u MO Hodovo na osnovu paušalnih, neistinitih i ničim dokazanih navoda Salmira Kaplana i Bekira Isakovića, koji su tvrdili da zakazivanje skupova u MO Hodovo nije bili u skladu sa Pravilima izbornog postupka u SDA, obrazlažući da su dali vjeru potpisima većeg broja članova ovog MO ( 48 navodnih članova), a istom prilikom zanemarujući potpise 63 (šesdeset tri) člana i simpatizera SDA MO Hodovo koji su odgovorno potvrdili da je obavještenje za kandidacioni i izborni skup bilo u skladu sa Pravilima izbornog postupka u SDA.
  3. Koliko Centralna apelaciona komisija drži do Statuta i Pravila izbornog postupka u SDA, možda će najjasnije dokazati činjenica da je odlukom broj 05/12-021-530/2015 od 07. 05. 2015. godine po zahtjevu Salmira Kaplana za vanredno preispitivanje odluke Izborne komisije OO SDA Stolac, kojom je Smajo Terko, nastanjen u Mostaru na adresi Gnojnice- Kočine Gorica b.b.,brisan sa liste delegata za Izbornu skupštinu OO SDA Stolac za naseljeno mjesto Opeša, ispred MO Pješivac iz razloga što uoće ne živi u općini Stolac, poništila navedenu odluku i potvrdila odluku Izbornog skupa i Izborne komisije MO Pješivac o izboru Terko Smaje za delegata u Izbornu skupštinu OO SDA Stolac ispred MO Pješivac iako je neosporno utvrđeno da terko smajo ne živi ni na prostoru općine Stolac, a kamo li da je član SDA MO Pješivac.
  4. Kruna u nizu svih odluka Centralne apelacione komisije je odluka broj:05/12-021-536/2015 od 08. 05. 2015. godine kojom je po podnesenom zahtjevu Salmira Kaplana za vanredno preispitivanje odluke Izborne komisije OO SDA Stolac poništena i potvrđena odluka „Izbornog skupa“ i „ Izbornr komisije MO Borojevići“ o izboru predjednika, članova i delegata u skupštini, uprkos činjenici da na navedenom skupu nakon što je predsjednik MO Borojevići Semir Razić u nekoliko navrata molio za mir i da prostoriju napuste osobe koje nisu na spisku članova SDA MO Borojevići,uz upozorenje da skup ne može započeti sa radom dok je u prostorijama takva galama i nered. Kako su se prisutni oglušili na molbe Predsjednika MO Borojevići , on je obavjestio prisutne da se skup ne može održati jer nema uslova za njegovo održavanje, nakon čega su prostorije stranke napustili predsjednik MO Borojevići i članovi Izborne i Kadrovske komisije OO SDA Stolac. Određeni broj osoba je ostao u prostorijama stranke i navodno su održani kandidacioni i izborni skup o kojim su Izbornoj komisiji OO SDA Stolac sutri dan dostavljeni Zapisnici sa kandidacionog i izbornog skupa bez ikakve druge prateće dokumentacije(zapisnici verifikacione komisije, odluka Izborne komisije o formiranju biračkog odbora, odluka o objedinjavanju kandidacionog i izbornog skupa,zapisnici biračkog odbora o načinu i rezultatima brojanja glasačkih listića, glasački listići) predviđene Pravilima izbornog postupka u SDA. Uprkos svim naprijed navedenim Povredama pravila izbornog postupka u SDA, uvažena, Centralna apelaciona komisija donosi odluku kojom potvrđuje razultate izbora provedene na naprijed navedeni način i sad već postaje jasno iz jednog jedinog razloga, a to je što je Apelaciju podnio Salmir Kaplan.

 

Koliko je arogantno ponašanje Centralne apelacione komisije govori posebno činjenica da ni po jednom naprijed navedenm zahtjevu za vanredno preispitivanje odluka Izborne komisije OO SDA Stolac, nije kontaktirala Izbornu komisiju ni za kakve eventualne informacije koje bi pomogle da se donese što ispravnija odluka, a zašti i bi kada je odluka već unaprijed bila donesena.  

 

        Shodno naprijed navedenim činjenicama zaključili smo da je bespredmetno dalje vršiti bilo kakve funkcije u OO SDA Stolac, te podnosimo neopozive ostavke na sve funkcije u OO SDA Stolac 

S poštovanjem.

 

        Ostavku je podnijelo 16 članova IO SDA Stolac na čelu sa predsjednikom OO SDA Stolac Zlatkom Hadžiomerovićem. Neopoziva ostavka je danas dostavljena Kantonalnom odboru SDA HNK-a gdje je na istoj sjednici uvedeno povjereništvo od 7 članova. 

 

        Kako saznajemo, Predsjedništvo SDA BiH je čulo za ostavke i donijelo odluku da se imenuje Povjerenik za OO SDA Stolac. 

 

       Tako da dans OO SDA Stolac ima dva povjereništva, jedno imenovano od strane KO SDA HNK-a i druguo od strane Predsjedništva SDA BiH. 

 

(goBiH.ba/press)





Članak nije moguće komentarisati.

Najnovije

  • Robotički tim Bosne i Hercegovine trenutno na 1. mjestu u svijetu na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FGC2021


  • Čestitka povodom dana državnosti BiH


  • Evropska sedmica robotike obilježava se u Mostaru u saradnji Visoke škole LOGOS CENTAR i CERIT-a


  • Robotičkom timu iz Bosne i Hercegovine odlazak na olimpijadu upitan zbog novca


  • Premijera filma "Plavo srce" okupila čuvare rijeka na brani Idbar


Najčitanije

Komentarisano